S: Nya kärnkraftverk kan bli aktuella

Socialdemokraterna menar att ny kärnkraft kan bli en del av lösningen för att komma ur energikrisen. Det bekräftade statsminister Magdalena Andersson idag när hon besökte Malmö för valupptakts tal. Ett tal som hamnade i skuggan av gårdagens dödskjutning på ett köpcentrum.

– Att skjuta i en galleria är så fruktansvärt hänsynslöst, säger Magdalena Andersson.

Strålande sol och varma applåder mötte statsministern Magdalena Andersson när hon höll valupptakts tal i Folkets park, Malmö.

Hon inledde med att tala om dödsskjutningen på köpcentret Emporia under gårdagen. Som hon beklagade och kallade fruktansvärt hänsynslös.

– Det var familjer som kanske skulle köpa en ny ryggsäck till skolstarten eller gick dit för att förbereda sitt fredagsmys. Pensionärer som satt och fikade men en vän. Människor som i stället hamnade mitt i en skottlossning, säger Magdalena Andersson.

Hon förklarade att segregationen är en av orsakerna till att unga rekryteras till de kriminella gängen. Den måste brytas, menar Andersson.

– Jag vill bygga ett Sverige där alla barn bor i områden där man pratar svenska. Där man ser båda sina föräldrar gå till jobbet, kommenterar hon.

Andersson menar att kampen mot segregation handlar om barns rätt att växa upp i trygghet och ha en framtidstro oavsett var man bor i Sverige.

– Det är en kamp vi Socialdemokrater går till val på. Vi är beredda att samarbeta med alla som vill vara en del av den lösningen.

Magdalena Andersson på valupptakts möte i Folkets park, Malmö.
Magdalena Andersson på valupptakts möte i Folkets park, Malmö.

En bit in i talet gick Andersson in på den första utbetalningen av pensionshöjningen till de med garantipension som kom i veckan. Det blev 1 000 kronor mer i plånboken, påpekade Andersson.

– Äntligen! utropar en äldre man och höjer sin knutna näve i luften.

Hotar människans existens

Andersson varnade sedan att om utsläppen fortsätter som nu så hotas människans existens. Sedan upprepades en fras som använts några gånger i sommar av Socialdemokraterna ”Jag vill att vi genomför en klimatomställning för vanligt folk”. Detta ska skapa fler gröna jobb för alla och kan bidra till en framgångsrik export, menar hon.

– Om vi ställer om först, nu före alla, då är det här jobben hamnar, säger Andersson.

Andersson varnade sedan för de högerkonservativa som hon menar ”attackerar, vår välfärd, vår öppenhet och tillit.”

Slutligen uppmanade hon medlemmar att lägga in en sista växeln för att ragga röster.

– Att ställa klockan tidigt så man kan dela ut det där extra flygbladet, säger hon.

Talet möttes av stående ovationer och efter talet fick Magdalena Andersson skriva autografer.

Plan för billig el

Samtidigt under lördagen kom ett utspel från Socialdemokraterna som de kallar en generalplan för snabbt utbyggd elproduktion. Denna satsning kommer innehålla en mängd energislag där kärnkraft ingår.

– Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion, och den kommer att vara det under lång tid framöver. Vi socialdemokrater är teknikoptimistiska och vi välkomnar exempelvis Vattenfalls förstudie gällande ny kärnkraft i Ringhals, säger Mikael Damberg, finansminister.

Kärnkraftverket Ringhals.
Kärnkraftverket Ringhals.
SSU mötte upp Magdalena Andersson i Folkets park, Malmö.
SSU mötte upp Magdalena Andersson i Folkets park, Malmö.

Att Socialdemokraterna inte motsätter sig nybyggnation av kärnkraft bekräftades av Magdalena Andersson under besöket i Malmö.

Ert besked i dag att ni öppnar för mer kärnkraft, gäller det även utbyggnad eller nybyggnad?

– Vi vill ha energisamtal med de andra partierna i riksdagen. Nu har ju de tyvärr tackat nej. Men jag hoppas de kommer på bättre tankar efter valet. Vi utesluter inte något i de samtalen, säger Magdalena Andersson.

Hon påpekar att det är möjligt att bygga ut ny kärnkraft i Sverige men att det just nu inte finns någon privat investerare som är intresserad av det.

Hur får ni med er Miljöpartiet på det?

– Den överrenskommelsen som faktiskt gör det fullt möjligt att bygga ut ny kärnkraft i Sverige, den var ju Miljöpartiet med på.

Kriget i Ukraina kan bli långvarigt. I veckan kom en rapport om att Europas stöd till Ukraina minskat. Hur kan man stoppa energikrisen?

– Det handlar om att så fort som möjligt bli oberoende av den ryska gasen.

Kan Europas länder göra något mer, tycker du?

– Vi ska givetvis fortsätta stödja Ukraina. Vi kan inte låta Ryssland vinna det här kriget.

Magdalena Andersson besöker Folkets Park i Malmö.
Magdalena Andersson besöker Folkets Park i Malmö.
Publisert:

LÄS VIDARE