Ny variant av coronaviruset upptäckt: ”Väldigt speciell”

Uppdaterad 2021-11-26 | Publicerad 2021-11-25

En ny variant av coronaviruset som bär på ett mycket högt antal mutationer har upptäckts.

Ett 20-tal fall har registrerats, i tre länder.

”Denna variant är väldigt speciell”, skriver Karoline Bragstad, avdelningschef vid norska Folkehelseinstituttet, i ett mejl till Dagbladet.

Den nya varianten, som fått namnet B.1.1.529, har hela 32 mutationer i spikeproteinet.

Det kan enligt forskare i Storbritannien innebära att den kan kringgå kroppens immunförsvar, och det immunsvar som vaccinet skapar.

Varianten upptäcktes först i Botswana, där tre fall bekräftats, och därefter i Sydafrika, där 22 fall har bekräftats, enligt landets smittskyddsmyndighet. Ett fall har också upptäckts i Hongkong, hos en resenär som rest i Sydafrika.

Måste inte vara mer smittsam

Norska Folkehelseinstituttet skriver i ett mejl till Dagbladet att varianten dock har hittats i flera städer i Sydafrika, vilket kan tyda på att den är mer utbredd i landet än de 22 fall som bekräftats.

”B.1.1.529 är verkligen en förändrad version av sars-cov-2-viruset”, skriver avdelningschefen Karoline Bragstad, som kallar varianten ”väldigt speciell”.

Varianten upptäcktes först i Botswana, där tre fall bekräftats, och därefter i Sydafrika, där sex fall har bekräftats.

Hon betonar att man vet mycket lite om den nya varianten eftersom så få fall har bekräftats.

Och bara för att varianten har många mutationer måste det inte innebära att den är mer smittsam, eller att vaccin mot covid-19 har mindre effekt på den. Det kan till och med vara tvärtom, enligt Bragstad.

”Ibland dyker det upp helt unika versioner av viruset utan att det får större betydelse. Men denna är absolut en som det är viktigt att följa framöver”, skriver hon i mejlet.

”Måste övervakas”

Tom Peacock, virolog vid Imperial College i London, skriver på Twitter att varianten ”verkligen, verkligen, måste övervakas på grund av den hemska spikeprofilen”. Även han skriver att det är möjligt att varianten kan stanna vid det mycket låga antalet bekräftade fall och inte spridas vidare.

Professor Francois Balloux, vid UCL Genetics Institute i London, säger till Reuters att det stora antalet mutationer tycks ha uppstått vid ett tillfälle, något som kan tyda på att varianten utvecklats hos en person med kronisk infektion, eller på annat sätt försämrat immunförsvar, kanske hos en patient med obehandlad hiv.

Han säger:

– Det är svårt att avgöra hur smittsam varianten kan vara i nuläget. Den bör bevakas och analyseras noggrant, men det finns ingen anledning att vara alltför orolig, såvida den inte ses i ökat antal i närtid.

Nyhetssajten Bloomberg skriver att Världshälsoorganisationens experter samlats på torsdagen för att diskutera varianten. Den sydafrikanska smittskyddsmyndighetens chef Adrian Puren uppger också i ett uttalande att man arbetar intensivt med att förstå varianten, och vad dess påverkan kan bli.

Den nya varianten, som fått namnet B.1.1.529, har hela 32 mutationer i spikeproteinet.