Uppgifter: ”Kände sig terroriserad av den mordmisstänkte mannen”

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-11-14

Nancy Fayad uppges ha känt sig trakasserad av den nu mordmisstänkte mannen som hon tidigare hade som patient.

Han ringde och smsade henne så gott som dagligen, uppger en källa.

– Hade allt hanterats rätt så hade kanske Nancy levt idag, säger en vän.

Mannen som sitter häktad misstänkt för mordet på tvåbarnsmamman Nancy Fayad säger sig inte minnas hur hon dog. Han säger att något slags tumult uppstod mellan dem båda men han nekar till mord.

Hur Nancy hamnade i den lägenhet i Falköping där hon hittades är oklart, även hur hon dödades. Men enligt källor till Aftonbladet ska hon sedan i somras ha känt sig trakasserad av sin förre patient, den misstänkte mannen, som hon kom i kontakt med när hon jobbade på en rättspsykiatrisk avdelning i Falköping.

– Hon sa att han höll på att förstöra hennes liv. Han ringde, smsade och skickade massa vänförfrågningar flera gånger om dagen, berättar en vän till Nancy.

Nancy Fayad blev 38 år.

”Skulle suttit på rättspsyk”

Många med insyn i den rättspsykiatriska vården i Falköping har till Aftonbladet uttryckt kritik efter mordet. De säger att mannen var för farlig för att föras över till öppen rättspsykiatrisk vård.

– Den där individen skulle ha suttit på ett rättspsyk med högsta säkerhetsklass, säger en som handskats med mannen.

Flera personer beskriver mannen som extremt manipulativ och att han bestämde över andra intagna och lyckades så split i personalgruppen.

Efter att mannen fick flytta till en så kallad satellitlägenhet där öppenvården fortsatte ska han vid flera tillfällen fått omhändertas av polis enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.

– Trots det har inget återfört honom till rättspsyk. Jag upplever stora tjänstefel här. Hade allt hanterats rätt så hade kanske Nancy levt idag, säger en vän.

Magnus Skog är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin vid Södra Älvsborgs sjukhus och ansvarig för den öppna vården och han har hittills inte velat uttala sig om en enskild patient. Han säger att ingenting är beslutat om en eventuell internutredning ska göras.

–  Först får den polisiära delen ha sin gång. Än så länge har inte vi fått några uppgifter som jag kan kommentera alls i nuläget, säger Magnus Skog.

Nancy dök inte upp på sitt nya jobb som hon haft sedan några veckor tillbaka, på ett SIS-boende, den 5 november. Hon anmäldes försvunnen av sin familj som blev oroliga när de inte fick tag i henne, något som inte var likt Nancy.

”Är helt ofattbart”

Måndagen den 8 november ledde polisens spår dem till den nu mordmisstänkte mannen. I hans lägenhet hittades tillhörigheter som tillhörde Nancy Fayad. Senare hittades även hon död, misstänkt mördad.

Nancy Fayad blev 38 år och efterlämnar en man och två söner. I den lilla västgötska orten Floby där hon bodde har tre dagars minnesstunder hållits för den omtyckta ortsbon.

Den 24 november ska åtal väckas. Mannen ska innan dess genomgå en paragraf 7-utredningen, även kallad liten sinnesundersökning.

– Det är helt ofattbart att det här har hänt. Vi vill att alla ska veta vem Nancy var, att hon var älskad. Och att alla öppnar ögonen för de samhällsproblem som finns för detta borde inte behöva hända överhuvudtaget, har Nancys syster Rita Fayad tidigare sagt till Aftonbladet.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt åklagare Berit Andreasson för en kommentar om de påstådda trakasserierna.