Linde: Samarbetar för att hämta folk ur Kabul

Ytterligare 55 evakuerade av Sverige

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-23

Ytterligare 55 personer har evakuerats av Sverige ur Afghanistan.

Samtidigt har Sverige inlett ett samarbete med andra länder för att hämta personer från Kabul till flygplatsen.

– Vi hoppas att det ska fungera, sa utrikesminister Ann Linde i SVT.

Hon var med i Aktuellt under måndagskvällen och uppgav att hon precis före sändningen fått besked att ytterligare 55 personer evakuerats ur Kabul.

Totalt är siffran därmed 225 personer.

– Det är dels lokalanställda vid ambassaden och deras familjer och personer på den så kallade svensklistan, sa Ann Linde.

Sverige samarbetar med andra länder i evakueringen ur Kabul, berättade Ann Linde i Aktuellt på måndagen.

Ann Linde talade om två flaskhalsar i evakueringen: Dels att ta sig till flygplatsen, men också att komma in på flygplatsen när man väl är där.

– Under dagen har vi börjat med ett samarbete mellan flera olika länder för att helt enkelt ta folk inifrån Kabul till flygplatsen. Vi hoppas att det ska fungera. Det förekommer våld och folk har dödats vid flygplatsen. Vi vill undvika att säga något som kan vara säkerhetsrisker, sa hon i Aktuellt.

Svenska specialsoldater i Kabul

På programledarens fråga om det kan handla om beväpna svensk personal som hämtar ut människor ur Kabul svarade Ann Linde:

– Vi samarbetar för att hitta sätt att göra det.

Hon nämner också att soldater ur svenska specialförband följer med ett av de två svenska Hercules-flygplanen ”för att skydda och hjälpa till med evakueringen”.

Kaoset vid flygplatsen i Kabul går snart in på sin andra vecka. Tusentals desperata människor står hoppackade i hettan utanför murarna i hopp om att kunna lämna landet. Flera personer har dödats i trängseln och det har kommit rapporter om skottlossning och våldsamheter längs vägen till flygplatsen.

Talibanernas hot mot Biden

USA har satt en deadline till 31 augusti för evakueringarna, men så sent som på söndagen öppnade Joe Biden för att förlänga den tidsfristen.

Det fick Suhail Shaheen, talesperson för talibanerna, att svara med verbala hot.

– Om USA eller Storbritannien skulle önska ytterligare tid för att fortsätta evakueringarna så är svaret nej. Annars blir det konsekvenser, säger han till Sky News.

– Det kommer att skapa misstro mellan oss. Om de insisterar på att fortsätta ockupationen så kommer det att provocera en reaktion.

Exakt hur militäreskorten från Kabul till flygplatsen ser ut är okänt, men det är bland annat känt att USA under helgen hämtade upp nära 200 personer vid ett hotell och flög in dem på flygplatsen i tre helikoptrar.

Utrikesminister Ann Linde.

DAILY Vad vill talibanerna?

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen