Ilskan i Molkom efter tantrafestivalen: ”Jag är jätteförbannad”

Publicerad 2021-08-15

MOLKOM. Ett nytt coronautbrott har blossat upp i Värmland vilket bland annat har fått följden att Norge har rödlistat länet.

Att startskottet på det hela var en tantrafestival i Molkom retar nu gallfeber på ortsborna. 

– Det här var ett slag på käften. Jag tycker det är förjävligt, säger undersköterskan Marie. 

I slutet på juli hölls tantrafestivalen på kursgården Ängsbacka i Molkom. Över 500 personer från olika länder närvarade för att delta i olika workshops.

På Ängsbackas hemsida beskrivs tantra som en filosofi som går ut på att nå en högre känsla av frihet och närvaro. Genom olika tekniker är tanken att deltagarna ska utmana olika tabun, speciellt kring sex. 

När Aftonbladet besöker Molkom är det fortfarande många volontärarbetare kvar på kursgården. Några sitter på marken och målar sina ansikten med glitter. Övriga tar för sig av en frukostbuffé. Men när vi presenterar oss och försöker ställa frågor om coronautbrottet som kan härledas hit ber funktionärerna oss bestämt att ge oss av. 

Vi hänvisas till Ängsbackas mejladress för pressfrågor, men de tackar nej till en intervju.

Under fredagen hade 106 nya fall av coronasmitta konstaterats i Värmland och strax därpå meddelade man från norskt håll att länet rödlistas.

”Så jävla onödigt”

Ilskan i Molkom är stor. 

Undersköterskan Marie som jobbar med äldre hade sett fram emot lättade restriktioner i vården. Nu befarar hon att det inte kommer att ske. 

– Det har förstört så mycket. Inom vården trodde vi att det skulle börja släppa lite med restriktioner men nu blev det mer restriktioner efter Ängsbacka. Så jävla onödigt. Jag är jätteförbannad rent ut sagt. 

Marie menar att festivaldeltagarna inte verkar ta pandemin på allvar och har svårt att dölja sin irritation. 

– De tar inte hänsyn över huvud taget. De går in på Coop. Jag stod bakom tre tjejer som började dansa där inne och ha sig. Jag hade munskydd och tog automatiskt tre steg bakåt. Men så länge man uppför sig som på Ängsbacka kommer coronan vara kvar. 

Karl-Gustav Nilsson, även han Molkombo, förfäras också över situationen. 

– Onödigt. Det är så slappt. Vi har dessa covidtider och de samlar ihop folk från hela jorden utan att testa sig, det är skitdåligt. 

Påverkar gränshandeln

Drygt en och en halv timme västerut ligger Charlottenberg, en gränsort som är helt beroende av sina norska kunder. Varje gång Norge ändrar sina inreseregler påverkas verksamheterna i området enormt.

Tina Brink jobbar på livsmedelsbutiken Maxi mat i Charlottenberg. Hon berättar att den minskade handeln har gjort att hon har förlorat nästan alla sina kollegor.

– Det har varit helt öde här. Vi hade tre till fem procent av den vanliga försäljningen när det var som väst, nu är vi uppe i trettio igen. Alla ur personalen utom fem har blivit uppsagda, vi hoppas att det kan vända så att vi kan återanställa. 

Trots de strängare inresereglerna är det mycket norska kunder i shoppingcentret när Aftonbladet besöker Charlottenberg. Fullvaccinerade norrmän får nämligen åka till Sverige utan att anpassa sig efter särskilda karantänsregler även om ett län är rödlistat. De norrmän Aftonbladet pratar med har alla hört talas om roten till det nya utbrottet.

18-åriga Mette-Marie Lundstad och hennes familj har knappt kunnat besöka sin stuga i Värmland på ett år. När vi pratar om smittspridningen suckar hon.

– Det var väl någon sexfest? Man kan väl få ägna sig åt det om man har det som hobby, men det är irriterande när det gör att gränserna måste stängas.

Fotnot: Undersköterskan Marie vill inte medverka i artikeln med efternamn.