Frågetecknen kring Helenas misstänkte mördare

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-23

Det finns många frågetecken runt Helena Anderssons misstänkte mördare.

Det finns få trådar som knyter honom till omvärlden och nästan ingen verkar känna honom.

Spåren som leder till mannen ger en bild av en ensam person som har tampats med ekonomiska problem.

Mannen som är anhållen skäligen misstänkt för mordet på Helena Andersson är i 60-årsåldern och bosatt i en mindre svensk stad.

Uppgifterna om honom är knapphändiga. Enligt Skatteverkets dokument har mannen inga anhöriga och båda föräldrarna är bortgångna.

Hans tillvaro framstår som mycket enslig och skral. Han har en väldigt låg inkomst och enligt Kronofogden genomgick han en skuldsanering 2019.

Vad han har för sysselsättning är oklart. Mannen drev tidigare en egen firma som lades ned av bolagsverket för några år sedan då företaget hade varit inaktivt i ett decennium.

Helena Andersson försvann i juni 1992.

Tros ha begått brottet själv

Det var den 14 juni 1992 som Helena Andersson aldrig kom hem efter en festkväll. Ett par blodiga skor och några ringar blev de sista spåren efter den 22-åriga kvinnan.

När Helena mördades bodde mannen i Mariestad och undersökningen har hittills inte kunnat visa om de var bekanta med varandra. Polisen tror att han begick brottet ensam och i nuläget kommer inga fler gripanden ske.

Nu kommer utredningen att fortskrida. Polisen kommer att genomföra en husrannsakan, hålla förhör och göra tekniska undersökningar.

Utredningen leds av vice chefsåklagare Jenny Karlsson som inte vill kommentera utredningen närmare.

– Vi kan konstatera att det finns en person som är skäligen misstänkt. Senast på torsdag ska beslut om häktning fattas, säger Karlsson till Aftonbladet.

Skallgångskedja i sökandet efter Helena Andersson i Mariestad 1992.