Året i bilder

Från Amazonas till riksdagen via ett OS i Japan. Glädje och sorg. Nyheter, nöje och sport.
 
Överallt har våra fantastiska fotografer varit på plats.
 
Här delar de med sig av sina bästa bilder från 2021.

Publicerad 2021-12-30

Diskuskastarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson jublar på Olympiastadion i Tokyo den 31 juli efter att de tagit guld och silver under sommar-OS. En historisk kväll då Sverige senast tog en dubbelseger i friidrott 1948.
Två vänner till den mördade rapparen Einár sörjer vid mordplatsen i Hammarby Sjöstad söder om Stockholm.
OS-seglare på väg ut för träning utanför staden Fujisawa, strax söder om Tokyo. I bakgrunden syns berget Fuji.
En man kämpar sig fram på Skeppsbron vid Stockholms slott.
Skådespelerskan Evin Ahmad som bland annat gjort succé som Leya i Netflixserien ”Snabba cash”.
 Sista morgonen som partiledare för Socialdemokraterna promenerar Stefan Löfven tillsammans med Ulla Löfven på Götaplatsen i Göteborg. Här höll han sitt första tal som partiledare 2012.
En precis nyvald Socialdemokratisk partiordförande. Magdalena Andersson är den elfte ordföranden genom tiderna.
Ovationerna ville inte ta slut när riksdagen valde Magdalena Andersson till första kvinnliga statsminister, 100 år efter att kvinnor fick rösträtt. Saila Quicklund (M) (i grönt på bilden) var glad över att ett glastack spräcktes – men hade hellre sett en moderat kvinnlig statsminister.
Rinkebybon Nasteha Ali har nattvandrat i området sedan 2015. Efter mordet på rapparen Einár i Hammarby Sjöstad fick hon förstärkning av föräldrar från Stockholms innerstad.
Tobias Åström hjälper sin far Pekka Rovanperäs att röja. De möttes av en meter vatten i källaren efter det intensiva regnandet som drabbade Gävle i augusti.
Skådespelaren Peter Stormare.
Kocken Klas Lindberg lagar påskmat.
Felix Herngren älskar att bada och här bjuder han på bomben i sin pool.
Lars Vilks och hans två livvakter dog när de krockade med en lastbil på E4:an i Markaryd. Polisens tekniker undersöker olycksplatsen.
Härberget Varma gatan i Budapest. De hemlösa försvinner inte för att staten drar in biståndet i Ungern.
Ansvaret för att försvara skogen i Arariboia-reservatet i Amazonas har alltid vilat på guajajara-folkets män. Men med så många sjuka och döda fattade byarna ett unikt beslut. Att bilda en särskild kvinnostyrka.
Backyard Ultra, evighetsloppet. Slingan är 6 706 meter och alla deltagare inleder den på nytt varje heltimme. Har du inte hunnit genomföra den föregående är du utslagen. All eventuell dötid mellan målgång och nästa start när klockan slår heltimme används till att äta, dricka och sova. Så håller de på, timme efter timme, i en enda utdragen plåga. Torbjörn Gyllenbring vann loppet efter 34 timmar.
 Sent under torsdagsnatten den 2 juli samlades kollegor till den polisman som mördades i Biskopsgården i Göteborg för att hedra sin vän och kollega. Under tystnad bar poliserna alla de blommor och ljus som lämnats på platsen och placerade dem intill en björk vid mordplatsen.
Smittoutbrottet i Manaus i norra Brasilien var ett av de värsta i världen och ingen del av staden undgick coronaviruset. Varje morgon drog Vanda Ortega på sig skyddskläderna och började vandra från dörr till dörr. Hon sökte efter nya smittade och vårdade de redan sjuka.
Efter attacken mot Kapitolium i Washington den 6 januari tog militär och polis över staden helt. 20 000 soldater patrullerade stadens gator för att förhindra nya befarade attacker.
Hanna Keinil reste från Kiruna till klimatmötet i Glasgow för att ge röst åt samerna.
Statsminister Stefan Löfven och hans regering har just fallit efter att en majoritet röstat igenom ett misstroende.
Talibanerna har åter tagit makten i Afghanistan.
Talibanerna har åter tagit makten i Afghanistan. En häst har kollapsat mitt på Massoudtorget i Kabul.
 Kabul, 11 september 2021. Exakt 20 år efter 11 september-attentaten i New York. Barn, de flesta flyktingar från avlägsna delar av Afghanistan leker vid en klätterställning utanför ett stort flyktingläger. Efter att Talibanerna åter tagit makten saknas all form av internationell hjälp i landet.
 Hundratals hemlösa hundar på en gård utanför Bukarest i Rumänien. Under pandemin sågs en uppgång av antalet hundar som lämnades på gatan. Många av dem hade bott på restauranger och liknande som tvingats stänga på grund av pandemin. Flera organisationer arbetar hårt för att rädda hundarna och få dem adopterade till andra länder.
Tareq Taylor porträtterad till artikel-serien MIX.
Amfibieregementet AMF1 genomför en övning på Berga Örlogsbas i Haninge.
Brand i radhuslänga i Älta.
En bil körde ner i vattnet i Gustavsbergs hamn. Föraren fördes med helikopter till Karolinska sjukhuset.
Ingemar och Birgitta Karlsson träffades via en kontaktannons i Aftonbladet 1980.
Prins Daniel besöker Viksjövallen och samtalar om och deltar i motionsfotboll.
Eurovision i Rotterdam. Vinnarna Måneskin från Italien.
Den vitryska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja lever i exil i Vilnius.
Viking Grace åker varje dag mellan Stockholm och Åbo trots att antalet passagerare bara är en bråkdel av skeppets kapacitet. Kerstin Smeds med hunden Zorro är nöjda med att färjan är folktom.
Polisen på plats i Tyresta Nationalpark där kvarlevor efter en människa hittats.
Frisören Hanna Tillikainen på Rallypoint Hair berättar om vedermödorna som frisör under pandemin.
Partiledare Ulf Kristersson träffar väljare. Moderaterna kickar i gång valturnén med en bussturné till miljonprogramsområden.
Sångerskan Charlotte Perrelli tävlar i den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2021.
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Biskopsgården i Göteborg. En polis sköts till döds. Patrik kände inte sin dödade kollega men har flera gånger under dagen torkat tårar från sina kinder. Under dagen har han stått vid den avspärrade infarten till området och tagit emot blommor från närboende som kommit i en strid ström för att visa sitt stöd och deltagande.
En sprängladdning detonerade i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Hundratals människor fick evakueras och några kommer inte kunna flytta tillbaka förrän någon gång under 2022.
Charlotte Kalla tränar på rullskidor inför en tävling i Trollhättan.
KD:s partiledare Ebba Busch håller tal och besöker hemtrakterna kring Hjo. Ebbas morbror Bengt-Thore betyder mycket för henne.
I slutet av året tilläts åter konserter med publik. Zara Larssons turnépremiär i Scandinavium i Göteborg.
Två kriminalvårdare har tagits som gisslan på Hällbyanstalten. De två intagna vill ha 20 kebabpizzor för att släppa en av gisslan fri. Beshar på Hällby pizzeria får uppdraget. När vi kommer dit har han gjort fyra pizzor och har 16 stycken kvar. Han är helt själv på pizzerian och både kebabköttet och såsen tar slut. Men han lyckas leverera dem till kriminalvårdens utsända.
 Från scenen med över 50 000 människor framför sig gör Greta Thunberg ett sista minuten inlägg i den tyska valrörelsen. ”Gå och rösta”, ropar hon till folkhavet. ”Men det räcker inte. Ni måste gå ut på gatorna också och kräva förändring.”
Espen Andersen Bråthen, 37, mördade fem personer och skadade tre i norska Kongsberg. Beväpnad med pil och båge attackerade han människor urskillningslöst. Många invånare i staden samlades vid den minnesplats som skapats.
För ett år sedan var Olaf Scholz ratad som partiledare och SPD låg på 15 procent. Nu får partiet 25,7 procent av rösterna i valet och blir därmed störst. Efter drygt två månader av tuffa koalitionsförhandlingar, väljs Olaf Scholz den 8 december till Tysklands nya förbundskansler.
Kvällen den 14 juli dränktes tyska staden Ahrweiler av en två meter hög tsunamiliknande flodvåg. I flera dagar arbetar de boende och volontärer som Lena Rambow med att få bort vatten och lera från hem och gator.  Enbart i regionen Rheinland-Pfalz har polisen bekräftat att 110 personer dött och 670 skadats.
Regnovädret Bernd dränkte i mitten av juli stora delar av västra Tyskland. På motorvägen i Erftstadt ligger bilar begravda under vattenytan och på andra sidan, i Blessem, finns ett stort slukhål. Med helikoptrar, båtar och bandvagnar letar räddningstjänst och militär efter människor.
Poliser för bort en person i samband med demonstration mot coronarestriktionerna och den svenska coronastrategin på Norrmalmsstorg i Stockholm.
Bärgning av flygplanet som störtade i Örebro där åtta fallskärmshoppare och en pilot dog.
Minnesstund vid Missionskyrkan i Vetlanda. Tre tonårspojkar har omkommit efter en frontalkrock. De var AIK-supportrar på väg till match.
Viktor Claesson och Emil Forsberg jublar efter att Sverige har gjort 1–0 på straff under gruppspelsmatchen i fotbolls-EM mot Slovakien.
 Joe Biden svärs in som president. Washington D.C. är avstängt flera kvarter runt Kapitolium. Ray O’Neill och hans dotter Camdria ser ceremonin i mobiltelefonen. O’Neill hade tårar i ögonen.
Joe Biden svärs in som president. Washington D.C. är avstängt flera kvarter runt Kapitolium. 25 000 militärer och 10 000 FBI-agenter säkrar området.
Publisert:

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET