M-ledaren försvarar Ebba Busch om skott mot våldsverkare

Publicerad 2022-04-26

Ebba Buschs uttalande om att polisen borde ha skjutit skarpt under kravallerna har väckt kritik både från vänster och höger.

M-ledaren Ulf Kristersson försvarar uttalandena från KD-ledaren.

– Jag tror ju väldigt många delar den frustation som jag tror hon ger uttryck för, säger han.

Ebba Busch sa i helgen att polisen borde ha skjutit skarpt mot våldsverkarna under kravallerna förra helgen.

Hon har sedan dess fått omfattande kritik – men har också försvarats.

– Jag skulle aldrig uttrycka mig så, sa L-ledaren Johan Pehrson till Sveriges Radio i morse.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tog henne däremot i försvar och det gör nu också M-ledaren Ulf Kristersson.

– Jag tror ju väldigt många delar den frustation som jag tror hon ger uttryck för, det är en helt förfärlig situation, ligister som låtsas vara upprörda över koranbränningar som i stort sett vill döda poliser. 104 skadade poliser, stening i stort sett alltså. Den frustrationen tror jag delas av väldigt många människor, det är min grundläggande uppfattning om detta.

Tycker du att det var ett lämpligt uttalande?

– Jag tycker att det är viktigt att polisen inte hamnar i lägen där man får 104 skadade poliser och det var helt förfärligt. Det är klart att när man lyssnar på helheten så tycker jag att det är det rätt uppenbart att det är det hon också syftar på. Hon menar att polisen inte ska tvingas backa, hon menar att människor inte ska kunna vinna över polisen, och hon menar att polisen behöver verktyg för den uppgiften.

Även Ulf Kristersson återkommer till att polisen behöver fler verktyg för att skingra folkmassor och han nämner vattenkanoner som ett exempel.

– Det är klart att poliser måste kunna skingra folkmassor och freda sig själva. Jag tycker att det är den stora saken och att det var det som jag tror att hon i grund ville uttrycka också. 

Hade du kunnat uttrycka dig likadant?

– Jag tror att vi alla uttrycker oss lite olika, men jag tänker inte recensera det på det sättet utan jag tar fasta på och jag är övertygad om att hon menar att polisen ska kunna skydda sig själva och skydda andra svenskar. Att det var de här människorna som skadade polisen som är problemet i detta och där borde diskussionen också nu vara.