Per Bolunds krismejl för att inte åka ur riksdagen

Publicerad 2022-09-09

Med två dagar kvar till valet hänger Miljöpartiet på en skör tråd på riksdagsspärren.

I ett sista krisdrag skickar Per Bolund ut ett medlemsmejl där han vädjar om hjälp.

”Ta kontakt med så många du kan – alla som vill ha en rödgrön regering, alla som tar klimatkrisen på allvar måste få veta hur det ligger till. Utan deras röst kan Miljöpartiet falla ur riksdagen” skriver han.

Den senaste mätningen från SVT/Novus togs emot som en chock av Miljöpartiet. På fredagen skickade språkrör Per Bolund ut ett mejl till medlemmarna där han vädrar sin oro över att partiet är på väg att åka ur riksdagen.

”När jag hörde av mig för två dagar sedan hade jag inte tänkt att göra det igen innan valet. Men sedan kom chocken - 4,5 procent i dagens SVT/Novus-mätning. Tar man hänsyn till felmarginalen är det inte säkert att MP ligger över spärren. Räknar man in att vi brukar överskattas i mätningarna är det en väldigt skrämmande siffran.” skriver han i mejlet som Aftonbladet har tagit del av.

”Vi är väldigt oroliga”

En MP-källa med insyn säger:

– Vi är väldigt oroliga inom partiet. Det baseras på mätningen som kom från Novus nu men också tidigare erfarenheter att vi brukar tappa på slutet och att vi ibland är överskattade i mätningar. Vi kommer fokusera på att vi vädjar om rödgröna stödröster.

Per Bolund.

Mejlet har rubriken ”Under spärren” och Per Bolund ber medlemmarna att göra vad de kan för att hjälpa partiet.

”Behöver göra precis allt vi kan”

”Nu behöver vi göra precis allt vi kan under de kommande 48 timmarna. Jag vill verkligen be dig - om du kan, swisha en gåva till oss nu så ökar vi annonseringen de sista timmarna så mycket det går.”

MP-källan säger att mejlet har gått ut till en lista som består av sympatisörer som brukar skänka pengar. Men huvudsyftet med mejlet är att få alla att förstå hur allvarligt läget är.

– Utan Miljöpartiet blir det ingen rödgrön regering. Om vi faller bort blir det en högermajoritet, säger källan.

”Vi är ett litet parti”

Aftonbladet har sökt Per Bolund för en kommentar men han är inte tillgänglig. Partisekreterare Katrin Wissing skriver i ett mejl:

– Det här är bara en mätning och inget är klart förrän på valdagen. Nu är det viktigt för oss att kraftsamla in i det sista för att nå ut med vår politik till så många som möjligt.

Hon fortsätter:

– Vi är ett litet parti utan LO eller Svenskt näringsliv i ryggen. Det är hos våra gräsrötter vi har våra resurser. Därför skickade vi det här mejlet.

Mejlet från Bolund.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln