Mordåtalad berättade var vapnet låg nedgrävt – får straffrabatt

Cigarettfimp ledde polisen till gärningsmännen

Publicerad 2022-12-01

En av gärningsmännen, som var 32 år när mordet begicks, greps i Nederländerna. Han ska utvisas efter avtjänat straff, bestämde tingsrätten.

Förra sommaren sköts en man i 20-årsåldern till döds på en åker i Enköping.

Nu döms två män som skyllde på varandra, men också lämnade avgörande uppgifter.

– Det är inte helt vanligt att de pratar som de gjort i det här fallet. Det har de också fått viss straffrabatt för, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Den 9 augusti förra året hittade en kvinna en livlös man ute på en klöveråker i Enköping.

På plats kunde polis konstatera att mannen var död, efter att ha skjutits i huvudet.

Den unge mannen var klädd i en ljusgrå mjukisdress från Nike, men hade inget i fickorna som identifierade honom. Det dröjde länge innan polisen förstod vem mannen i 20-årsåldern var.

– Det var en person som förde en relativt rotlös tillvaro, och han skulle ju inte få vara kvar i Sverige, säger Thomas Karlsson, åklagare i målet där dom meddelades i går.

Den unge mannen hade kommit till Sverige 2018 efter att båda hans föräldrar dött i hemlandet, enligt uppgifter i utredningen. Han hade bott hos personer med anknytning till föräldrarna, men hamnat på glid och närmat sig kriminella miljöer.

18-åringen ledde polisen fram till det nedgrävda vapnet.

Fimp ledde till Nederländerna

I närheten av mordplatsen hittade polisen en fimp. DNA-fynd från denna ledde fram till en då 32-årig man, som någon vecka efter mordet hade lämnat Sverige.

Han greps i Nederländerna.

– När han greps och togs till Sverige så började han berätta om vad som hade hänt. Han har haft en berättelse som han har hållit fast vid genom utredningen, säger Thomas Forsberg.

Den andra personen som åtalades för mordet var 18 år när mordet begicks. Han bistod också genom att under en vallning peka ut var vapnet låg nedgrävt. Det var ett modifierat startvapen som låg nedgrävt bakom en stubbe i Västerås.

I rätten har han sagt att ”anledningen till att han hjälpt polisen var att han ville gå vidare, att det skulle få ett slut”.

De misstänktas berättelser var avgörande för att det ens skulle bli rättegång, enligt åklagaren.

– Det var av väsentlig betydelse att båda de misstänkta berättade om vad som hade skett, och dessutom att vi fick hjälp att hitta vapnet. Åtalet byggde till stor del på de här bådas muntliga uppgifter, som sedan stärktes upp av en del teknisk bevisning, säger Thomas Forsberg.

Polisens tekniker i arbete på åkern, natten efter att den döde mannen hittats.

Motivet: Borttappat automatvapen

Mordet skedde på en åker i Enköpings kommun, och fallet avhandlades i Uppsala tingsrätt. Men de inblandade kopplas främst till Västerås.

En 35-årig man med koppling till ett kriminellt nätverk åtalades för anstiftan till mordet. Enligt åklagaren var motivet att mordoffret ”tappat bort” ett automatvapen av modell AK 44.

– Men den personen, som ska ha varit ägare till vapnet och som åtalats för anstiftan, har friats helt av tingsrätten i morddelen, säger Thomas Forsberg.

Det har inte klargjorts vem som avlossade det dödande skottet.

Både 32-åringen och 18-åringen har uppgett att det var den andre personen som sköt. Och trots sina redogörelser så har de båda nekat till brott.

Åklagaren hade åtalat bägge för mord, i andra hand medhjälp till mord.

Uppsala tingsrätt dömde båda för medhjälp till mord, och ansåg att straffvärdet var 14 år.

Men båda fick två års avdrag på straffet eftersom de hjälpt till i utredningen, enligt en ny bestämmelse som trädde i kraft 1 juli i år.

–  Åklagaren tog upp frågan och tyckte det skulle beaktas på det här viset. Och när åklagaren säger något till en tilltalads förmån så tycker jag att det inte fanns någon till överläggning från vår sida, säger rådmannen Nils Pålbrant.

Dömdes till 12 och 6 års fängelse

Advokaten till 32-åringen, som alltså dömdes till 12 års fängelse, tycker att straffet kunde ha satts ned mer. Han kommer gå igenom domen med sin klient och överväga om de ska överklaga.

– I det här fallet menade tingsrätten att straffvärdet var 14 år för den här medhjälpsgärningen, och följer man praxis borde det landat på 9-10 år. Där kan jag tycka att tingsrätten inte gjort en korrekt bedömning, man borde satt ned påföljden mer, säger advokat Nils Svantemark.

18-åringen fick även halverat straff på grund av sin unga ålder, hans straffet bestämdes därför till sex års fängelse.

32-åringen skall även utvisas efter avtjänat straff.

Följ ämnen i artikeln