Åkesson: Dags att utvärdera EU-medlemskapet

Publicerad 2023-05-02

Jimmie Åkesson tycker att EU:s inflytande över Sverige blivit för stort.

Nu vill SD-ledaren utvärdera det svenska medlemskapet.

”Våra allmänna val i Sverige kommer snart helt sakna betydelse”, skriver han på Aftonbladet Debatt.

Sverigedemokraterna har länge varit en högljudd EU-motståndare och protesterat mot vad man kallar en ”överstatlighet” mot medlemsländerna.

I en debattartikel i Aftonbladet kallar SD:s partiledare Jimmie Åkesson utvecklingen som illavarslande och skriver att den är på väg åt helt fel håll.

”Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till”, skriver han.

Jimmie Åkesson går till attack mot det han kallar ”överstatlighet” inom EU.

”Riksdagsvalen blir mindre och mindre relevanta”

Enligt Åkesson har Sverige skänkt bort stora delar av sitt självbestämmande. Han hävdar även att den svenska representationen i unionen är för liten för att kunna påverka något.

”Det gör att tyska, polska eller franska politiker i praktiken kan bestämma över vilken bil du ska få köpa, hur dyr bensinen ska vara, eller vilka träd du ska få hugga ner på din egen mark.”

Europaparlamentet i Strasbourg.

SD-ledaren skriver även att andra länders politiker och byråkrater har ”större inflytande över svensk lagstiftning än jag och mina folkvalda kollegor i Sveriges riksdag”.

”I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant. Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det.”

”Naivt att hoppas på större förändringar”

Åkesson menar att de svenska intressena måste sättas främst och att man därför borde utvärdera det svenska medlemskapet.

”Vi anser att EU:s kärnuppdrag borde vara fokuserat på handelssamarbete mellan medlemsländerna. Tyvärr är det naivt att hoppas på några större förändringar i närtid”, skriver han och tillägger:

”Det finns i dag stora anledningar att på riktigt utvärdera vårt medlemskap i unionen.”