”Hédi Fried var en otroligt viktig röst”

Publicerad 2022-11-20

Den svenska Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit, 98 år gammal.

Kondoleanserna strömmar in och hon hyllas på sociala medier för sitt viktiga arbete.

– Hon var en så viktig person och röst som tyvärr har lämnat oss nu, säger Willy Silberstein, ordförande i SKMA till Aftonbladet.

Den svenska Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit, 98 år gammal. Det bekräftar familjen för DN.

Willy Silberstein, som är ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), säger att Hédi Fried var en otroligt viktig röst.

– Jag kände Hédi lite grann och det jag har sett av henne som privatperson är helt fantastiskt. Hon gjorde komplicerade frågor till begripliga, fick politiker att lyssna på henne. Hon var en så viktig person och röst som tyvärr har lämnat oss nu, säger han till Aftonbladet.

”Vi nås idag av den tråkiga nyheten att Hédi Fried har lämnat oss. Hédis styrka, hjärta och engagemang har både berört och engagerat oss alla. Vi får aldrig glömma, tack för allt Hédi, baruch dayan haemet”, skriver Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS), på Twitter

Hyllas av politiker på Twitter

– Överlevarna blir allt färre. Tack för ditt vittnesmål och din ihärdiga kamp mot nynazism och rasism, Hédi Fried, skriver Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, på Twitter.

Också Vänsterpartiets nuvarande partiledare Nooshi Dadgostar tackar Hédi Fried för sitt det hon gjort för världen.

Stort tack Hédi Fried, för att du livet igenom stod upp för alla människors lika värde och för att du fortsatte berätta om vad Förintelsen innebar. Så att världen inte skulle glömma. Nu är det vårt ansvar att bära ditt arv vidare, så att det ohyggliga aldrig kan hända igen.

Magdalena Andersson: Stark röst

Magdalena Andersson, socialdemokraternas partiledare, skriver på Facebook, att Hédi Fried var en stark röst ”som ständigt påminde oss om att vi aldrig får ta vår demokrati och våra mänskliga rättigheter för givet.”

Hon var en av dem som höjde sin röst när samhällsdebatten hårdnade och varnade för vad som kan ske när rasism och antisemitism får fotfäste i samhället. Tack Hédi, för din viktiga röst i samhället. Nu har din röst tystnat – men det är vår skyldighet att fortsätta berätta din historia. Här bär vi demokrater ett stort ansvar. Vi ska fortsätta lära av historien”, skriver hon vidare.

Ulf Kristersson tackar Hédi Fried

Få gjorde lika mycket som Hédi Fried för att ge min och mina barns generationer kunskap om Förintelsens brott mot mänskligheten. Jag är djupt tacksam över hennes och andra Förintelseöverlevandens gärning. De har betytt oerhört mycket för att sprida kunskap och bemöta myter, men också för att värna människovärdet och stärka demokratins motståndskraft. Genom hennes gärning kan vi bevara historiens vittnesmål för framtiden, så att ständigt nya generationer får kunskap om brotten vi aldrig får glömma.”, skriver han bland annat på sin Instagram.

Per Bolund: En viktig röst för medmänsklighet

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, skriver att Hédi fried var en viktig röst för medmänsklighet och mot högerextremism och nazism.

– Nu måste vi andra ta vidare hennes arbete med upplysning så att förintelsen aldrig kan hända igen, skriver han på Twitter.

Så oerhört sorgligt. Hédis röst kommer lämna ett stort tomrum. Tack för all din kamp mot antisemitism, förtryck och rasism och allas lika värde. Du är saknad.”, twittrar Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.

Anna Ekström, tidigare utbildningsminister (S), hyllar Hédi på Twitter.

Orden räcker inte till. Rösten stockar sig. Hédi Fried var klok, modig och snäll. Hon var lågmäld och värdig, uthållig och urstark. Hennes bidrag till att göra Sverige till ett bättre land är omätligt. Jag är ödmjukt stolt över att ha varit hennes vän. Vila i frid, käraste Hédi!

Ann Linde, tidigare utrikesminister (S), twittrar:

En av samtidens viktigaste röster har tystnat. Hédi Frieds vittnesmål om nazisternas brott och hennes orubbliga kamp för människovärdet har haft stor betydelse. Vi har ett ansvar att föra hennes gärning vidare. Vila i frid.

Annie Lööf: Tänder ett ljus för Hédi i dag

Annie Lööf, skriver på Instagram att hon kommer att sörja Hédi Fried djupt.

”Tacksamheten för att hon vigde sitt liv till och orkade berätta om de allra mörkaste erfarenheter, vördnaden och respekten för hennes arbete och livsgärning kan inte överskattas. Genom sin gärning och person kommer hon bli ihågkommen. I ljust minne bevarad.”, skriver hon.

Johan Pehrson: Vi får inte glömma

Det är med sorg jag tagit del av beskedet att Hédi Fried lämnat oss. Hon var en av de sista överlevarna och vittnena som kunde berätta om Förintelsens samlade fasor och nazismens folkmord. Det är allas vårt ansvar att föra hennes och andras berättelser vidare. Vi får inte glömma.”, skriver Johan Pehrson, partiledare Liberalerna, på Twitter.

Kungen: en av landets främsta folkbildare

Även kung Carl Gustaf har gjort ett uttalande:

"Min familj och jag har med sorg mottagit beskedet om Hédi Frieds bortgång. Hédi Fried var en av vårt lands främsta folkbildare. Hon utbildade generationer av svenskar om Förintelsens ondska och människovärdets okränkbarhet. Vi uppskattade hennes vänlighet och klokhet vid de tillfällen då vår familj hade förmånen att träffa henne. Vi minns Hédi Fried och hennes gärning med tacksamhet och respekt.”

Magdalena Andersson
Sp oerhört sorgligt. Hedi Fried var en viktig röst för medmänsklighet och mot högerextremism och nazism. Nu måste v…
https://t.co/xuyeQgVXrz