Allt fler journalister fängslas

TT

Publicerad 2019-12-17

Manifestation för dödade journalister i Mexiko tidigare i år. Enligt Reportrar utan gränser har tio journalister hittills i år dödats i Mexiko. Arkivbild.

Hittills i år har 49 journalister dödats runt om i världen, en betydligt lägre siffra jämfört med i fjol. Men antalet journalister som fängslas fortsätter att öka.

– Det är ett vanligare sätt än tidigare för att försöka få tyst på journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF).

Antalet dödade journalister ser ut att bli det lägsta på många år, enligt Reportrar utan gränsers rapport. En av orsakerna är att färre dödas i krigsområden. I Syrien, Jemen och Afghanistan har hittills 17 journalister dödats under 2019, vilket kan jämföras med 34 i fjol.

Enligt Reportrar utan gränser har ingen utrikeskorrespondent dödats i år.

– Det kan ju peka på att man kanske dels har ökat säkerhetstänket kring sina utrikeskorrespondenter eller att man väljer att inte skicka sina reportrar till krigszoner. Afghanistan och Jemen är sådana exempel där vi får väldigt lite rapportering, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, och menar att det även blivit svårare att som lokal journalist arbeta i drabbade konfliktområden.

Riktade attacker

Syrien, tillsammans med Mexiko, fortsätter att vara de dödligaste länderna för journalister. Reportrar utan gränser konstaterar att fler journalister dödas i länder där det råder fred än i länder där det pågår krig.

– Det har blivit allt vanligare att man riktar attacker mot journalister i fredliga länder. Mexiko är det land som sticker ut mest där man tystar journalister genom att döda dem. Det sker även i andra länder, även i Europa, säger Erik Halkjaer, och fortsätter:

– Att det är farligt att jobba som journalist i krig vet vi ju, men att det är farligt att jobba som journalist i fredliga länder är tyvärr en utveckling som blivit sämre, säger han.

Fler fängslas

Samtidigt som färre journalister dödas visar sammanställningen att fler fängslas. Totalt beräknas 389 journalister just nu sitta fängslade runt om i världen, vilket är en ökning med cirka tolv procent jämfört med förra året. Närmare hälften av dem sitter fängslade i Kina, Egypten och Saudiarabien.

– Att fängsla journalister är ett vanligt sätt än tidigare för att försöka få tyst på journalister, säger Erik Halkjaer.