39 döda i lastbilsutrymme – rutten utreds

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP/TT
Brittisk polis undersöker lastbilscontainern där 39 personer hittats avlidna.

En 25-årig chaufför har gripits sedan 39 döda personer hittats i en lastbilscontainer öster om London.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fördömer människosmuggling medan myndigheter försöker reda ut fordonets resväg.

Ambulans larmades till ett industriområde i Grays, öster om London, natten till onsdagen. I ett kylt utrymme i containern på en lastbil upptäcktes de 39 personerna – enligt preliminära uppgifter 38 vuxna och en tonåring – döda.

Det framgår inte vilka de döda är eller var de kommer från. Containern hade anlänt med en färja från Zeebrygge i Belgien strax före midnatt. Själva lastbilen, som är registrerad i Bulgarien, tycks dock ha kommit från den irländska ön.

"Smugglare ska jagas"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att utredningen bedrivs med ett fokus på människohandel.

– Vi vet att den här verksamheten pågår. Alla som är involverade i människosmuggling ska jagas och ställas inför rätta, säger Johnson.

"Det här är en tragisk händelse där ett stort antal personer har dött. Vår utredning kommer att slå fast vad som har hänt", säger polischefen Andrew Mariner i ett uttalande, och tillägger att identifieringen av offren lär bli en utdragen process.

Rättstekniker arbetade vid lastbilscontainern under skydd av ett vitt tält under onsdagen. Fordonet flyttades senare till en annan plats där kropparna ska plockas ut.

"Irland" på vindrutan

Den 25-årige mannen som gripits kommer från Nordirland och misstänks för mord.

Lastbilen som containern stod på har en dekal med "Irland" på vindrutan, men är registrerad i Bulgarien.

– Lastbilen registrerades 2017 av en irländsk medborgare. Den lämnade Bulgarien då och har inte varit på vårt lands territorium sedan dess, säger Bulgariens premiärminister Bojko Borisov.

Myndigheterna trodde inledningsvis att lastbilen och containern hade kommit till Storbritannien med en färja till walesiska Holyhead, på den brittiska västkusten, i lördags. Irlands premiärminister Leo Varadkar säger att det ska redas ut om ekipaget, eller en del av det, varit i landet.

Färjeresan som containern var med på, mellan Zeebrygge och Purfleet vid Themsens inlopp, tar vanligtvis mellan nio och tolv timmar.

Senare på onsdagen upptäcktes nio personer i den bakre delen av ett lastbilsfordon som färdades på en motorväg i grevskapet Kent, söder om London, säger polisen till Sky News. Personerna är vid liv och kommer att lämnas över till migrationsmyndigheten.

Publicerad:

LÄS VIDARE