Uppgifter: FBI raggar ryska spioner med annonser på Facebook

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

FBI har under sommaren satsat på Facebook-annonser riktade till rysktalande i Washington.

För att rekrytera spioner, uppger CNN.

– FBI använder alla tillgängliga, lagliga medel för att hitta individer med information som kan vara till hjälp för att skydda USA:s nationella säkerhet, säger Alan E. Kohler vid FBI.

Under sommaren har FBI kört en annonskampanj på Facebook. Annonserna har varit riktade till rysktalande personer i Washington DC-området, skriver CNN.

Syftet ska enligt nyhetskanalens avslöjande ha varit att rekrytera spioner till underrättelsekriget mot Ryssland.

En av annonserna som är skrivna på ryska lyder:

”För din framtid, för din framtida familj”.

Och:

”Är det inte dags för dig att göra ditt drag?”.

1 av 3
FBI vill locka ryska spioner via Facebook: ”För din framtid, för din framtida familj”

Annonserna länkar till FBI:s Washington-kontorets sida och uppmanar människor att besöka dem personligen. FBI har inte velat ge några detaljer om hur annonskampanjen gått.

– Vi kan inte kommentera mer än att påpeka att Ryssland har ett stort antal underrättelseagenter som är baserade vid olika diplomatiska institutioner runtom i världen. De är väldigt aktiva och innebär ett hot mot USA och våra allierade, säger Alan E. Kohler, chef för FBI:s underrättelseavdelning i Washington DC, till CNN.

Han säger också att FBI använder sig av ”mängder av olika sätt” för att samla in information.

CNN:s underrättelseexpert, tidigare CIA-agenten Bob Baer, hyllar FBI-initiativet och menar att 99 procent av de ryska spioner som rekryterats av USA själva valt att ta kontakt med amerikanska myndigheter.

– Att lägga ut annonserna och finnas synliga i den här miljön, att plantera ett för om att anmäla sig frivilligt till FBI, är en god idé, säger Baer.

Publicerad:

LÄS VIDARE