Sjukvården nära bristningsgränsen i Gällivare

Ny ström av covid-19-patienter efter smitta i gruva

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-06-21

Efter nya covid-19-utbrottet i Gällivare går sjukvårdspersonalen på knäna.

På söndagen tvingades Region Norrbotten att gå in i förstärkningsläge för att klara av situationen.

– Läget är mycket ansträngt, det är ingen tvekan om saken, säger verksamhetschefen Torbjörn Espling.

Covid-19-klustret i Gällivare har haft stor påverkan på ortens sjukvård. Anonyma källor till Aftonbladet vittnar om en närmast kaotisk situation på Gällivare sjukhus där ett fåtal sjuksköterskor tvingas gå 12-timmars arbetspass. En plötslig tillströmning av covid-19-patienter i en tid då många vill ha semester har orsakat akuta problem.

På söndagseftermiddagen kom beskedet att regionen går in i förstärkningsläge. Det innebär en kraftig ökning av provtagningar och smittspårning samt att samarbetet mellan regionens sjukhus ökar. Det kan också bli så att redan beviljad semester återkallas – något man helst vill undvika.

– Vi höjer återigen beredskapen eftersom situationen har förändrats och att det påverkar hur vi bedriver vår verksamhet. När vi höjer beredskapen blir det enklare att fördela resurser inom länet, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson, regiondirektör.

 Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i Norrbotten.

Torbjörn Espling medger att både sjukhuset och personalen befinner sig under massiv press.

– Ja, det är ju ett ökat söktryck till sjukhuset, något som ger ett högt tryck på bemanningen. Det samtidigt som vi försöker se till att alla ska få semester, säger Torbjörn Espling.

Vittnen tecknar en bild av kaos på sjukhuset – stämmer det?

– Kaos vet jag inte, men det ligger väl i betraktarens öga. Det finns ju grader i helvetet.

– Vi löser det just här och nu, mycket tack vare alla som ställer upp. Det är inte bara akutpersonal, men även vaktmästeri och primärvård. Vi försöker bemanna upp och ha tät dialog, både här på sjukhuset och med bakjourer. Vi har också styrt om ambulanser så att de går till andra sjukhus.

Sjukhuset i Gällivare.

Covid-19-utbrottet har smittspårats till ett reparationsarbete i en av LKAB:s gruvor, då 800 externa personer var nere i gruvan för att jobba med underhåll.

– Då har man väl lite missat det här grundläggande, med social distansering och att tvätta händerna, säger Torbjörn Espling.

Efter en relativt lugn period med lågt antal covid-19-fall har människor sänkt garden, tror han.

– Jo. Folk är väl less på det här. Men det är viktigt att hela tiden ha de här sakerna i sitt medvetande. Pandemin är absolut inte över.

LKAB:s gruva i Malmberget.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen