”Personlig fiende” till Ramzan Kadyrov mördad

TT

Uppdaterad 2020-07-06 | Publicerad 2020-07-05

Tjetjeniens ledare Ramzam Kadyrov (till höger) på besök hos Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

En tjetjensk regimkritiker – beskriven som "personlig fiende" till Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov – har mördats i Österrike och två landsmän har gripits.

Det är ytterligare ett av flera attentat runt om i världen – även i Sverige – mot tjetjenska oppositionella.

En 43-årig rysk medborgare från delrepubliken Tjetjenien hittades död med skottskador utanför Österrikes huvudstad Wien i lördags. Dissidenten har enligt vad ukrainska myndigheter sagt till nyhetsbyrån AFP lämnat uppgifter om ett attentat i oktober 2017 i Kiev mot tjetjenen Adam Osmajev.

Denne överlevde men hans fru dödades. Osmajev hade varit frivilligt befäl i strider mot proryska separatisterna i östra Ukraina och anklagats för mordplaner på Rysslands president Vladimir Putin.

Den mördade 43-årige asylsökanden har öppet kritiserat regimen i Tjetjenien och Kadyrov.

Enligt österrikiska polisen och åklagarmyndigheten är det ännu för tidigt att uttala sig om motivet till mordet, men en 37-årig och en 47-årig tjetjen har gripits i Österrike och ska utredas för sin eventuella inblandning.

"Personlig fiende"

Ryska medier rapporterar att den mördade är Mamikhan Umarov. Han drev en videoblogg med mycket frispråkig kritik mot Kadyrov. Den ryska tidningen Novaja Gazeta skriver att Umarov är "personlig fiende" till den tjetjenska ledaren.

Tidningen skriver också att Umarov har försett den ukrainska säkerhetstjänsten SBU med "detaljerade bevis" om kontraktsmord på Kadyrovs fiender.

Den ukrainske före detta parlamentsledamoten Igor Mosijtjuk, som kände Umarov säger att tjetjenen bett honom om hjälp med att skaffa en skyddsväst.

Igor Mosijtjuk skriver på meddelandetjänsten Telegram att mordet på Umarov till "100 procent utförts av Ryssland".

Växande oro har luftats om regimkritiska tjetjeners personliga säkerhet utomlands. Sedan 2004 har, förutom händelsen i Ukraina, sex oppositionella exiltjetjener mördats medan två har överlevt. Det gäller attentat i Qatar, Norge, Förenade arabemiraten, Österrike, Turkiet, Frankrike och Tyskland.

Mordförsök i Gävle

I juni häktades också en rysk medborgare i sin frånvaro i Sverige som misstänkt för medhjälp till mordförsök på Tumso Abdurachmanov i Gävle den 26 februari.

Abdurachmanov är en känd tjetjensk regimkritisk bloggare, och han överfölls i sin bostad i Gävle. Angriparen gav sig på bloggaren med en hammare. Abdurachmanov fick en skada i pannan men lyckades försvara sig. I en video fick Abdurachmanov angriparen att erkänna att han kommit från Moskva.

Säpo tog över förundersökningen efter överfallet, och i samband med häktningen sade chefsåklagare Per Lindqvist till TT:

– Vi utreder om det kan finnas en utländsk planläggning och ett utländskt genomförande av det här.