”Dramatisk förändring” i norsk politik

TT-NTB

Publicerad 2019-09-10

Norska lokalvalet visar på stora väljarströmningar.

Förlorare är de stora etablerade partierna som Arbeiderpartiet och Høyre.

Vinnare är bland Senterpartiet och miljöpartiet MDG.

Norge vaknar upp till en ny politisk verklighet efter landets lokalval. Landets största parti, socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP), såg vid lunchtid ut att tappa 8,2 procentenheter jämfört med senaste kommunvalet.

– Det här är inte ett resultat att vara nöjd med, konstaterade partiledaren Jonas Gahr Støre sammanbitet, men anser ändå att han är rätt person att fortsätta att leda partiet.

– Jag tvivlar inte på mig själv, men vi måste göra det bättre. Det finns en frustration där ute som vi inte klarar av att fånga upp. Det måste vi bli bättre på, säger han till NRK.

Solberg: En besvikelse

Landets näst största parti, Høyre (H), tappar tre procentenheter.

– Naturligtvis är det en besvikelse när vi går tillbaka. Självklart borde vi ha sett ett Høyre som låg högre än detta, sade statsminister och partiledaren Erna Solberg, enligt NTB.

Även övriga regeringspartier, Fremskrittspartiet (FRP), Kristelig Folkeparti (KRF) och Venstre (V), straffas av väljarna.

I stället är det Senterpartiet (SP) och Miljøpartiet De Grønne (MDG) som är de stora vinnarna, där SP kliver framåt med nästan 6 procentenheter och MDG med 2,4.

Rödgrönt i Oslo

Även om AP blöder väljarstöd så hämtas det på många håll upp av samarbetspartierna.

De rödgröna behåller exempelvis makten i Oslo. Men det lär bli med stora interna förändringar då Arbeiderpartiet tappar tolv procentenheter till 19,7 procent.

I stället är det koalitionspartnern, MDG, som plockar upp många av rösterna och hamnar på mer än 16 procent, med drygt hälften av rösterna räknade.

I koalitionen ingår också Sosialistisk Venstreparti (SV), med Rødt (R) som stödparti, som båda också går framåt, enligt NTB.

Enfrågeparti blir maktfaktor

Ytterligare ett katastrofval gör AP i Bergen, där man tappar nästan halva väljarstödet och får omkring 20 procent, en nedgång med 18 procentenheter, enligt Bergens Tidende.

Det stora utropstecknet är Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), som får hela 16,9 procent av rösterna i Bergen och lika många stolar i bystyret som AP. FNB är ett enfrågeparti som kräver slopade vägavgifter.

– Poängen är att de måste bort. Det tror jag också att de andra partierna vet. Vi får se om någon ringer oss, säger partiledaren Trym Aafløy till Bergens Tidende.

Följ ämnen i artikeln