Covid hotar Kongos bergsgorillor

TT TT-Reuters

Publicerad 2020-07-25

En bergsgorilla med sin unge i Virunga nationalpark i östra Kongo-Kinshasa. Bergsgorillorna har blivit extra utsatta för tjuvjägare under pandemin eftersom parken är stängd för besökare. Arkivbild.

Coronaviruset slår inte bara hårt mot människor utan även mot bergsgorillor. Pandemin har begränsat möjligheten för parkvakterna i Virunga nationalpark, i östra Kongo-Kinshasa, att patrullera – vilket lett till ökad tjuvjakt.

När parkvakterna upptäckte den treårige gorillan Theodore hängande med ena handen i en snara, uppsatt av tjuvjägare, visste de att de var tvungna att agera snabbt. Vakterna sövde ner Theodores mamma och distraherade hans 270 kilo tunga pappa för att kunna ta ner honom från snaran.

– Det var stor uppståndelse, gorillorna var inte glada men parkvakterna kunde röra sig tillräckligt snabbt för att applicera antibiotika och behandla gorillaungen, säger parkchefen Emmanuel De Merode.

Händelser som den här är inte ovanliga i Virungaparken, men den senaste tiden har tjuvjägarna och deras snaror blivit fler.

Högre livsmedelspriser, färre jobbmöjligheter och en kollapsad turistindustri har inneburit att människor som bor i och runt parken tvingats vända sig till skogen för att överleva och hitta en alternativ försörjning – som jakt på vilda djur. Samtidigt har parkvakterna minskat sin närvaro i parken i hopp om att skydda sig mot viruset.

– Det har lett till att fler går in i skogen för att lägga ut dessa snaror, säger Emmanuel De Merode.

Den 7 800 kvadratkilometer stora Virungaparken – motsvarande mer än två och en halv gånger Gotlands areal – stängdes för turister i mars för att begränsa virusspridningen. Parken öppnades 1925 och är mest känd för sina bergsgorillor, men där finns också bland annat elefanter, antiloper och stora mängder flodhästar.