Danske Bank: Det värsta verkar vara över

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2020-06-16

Mjukare coronastrategier och en mindre andel besöksnäring i de nordiska ländernas ekonomier gör att coronakrisen inte slår lika hårt här som i resten av Europa, enligt Danske Banks ekonomer.

Det verkar som det värsta är över, skriver den danska storbanken Danske Bank i en ny konjunkturrapport för de nordiska länderna.

Coronakrisen blev sammantaget något mjukare i Norden än i övriga Europa, konstaterar bankens ekonomer.

En viktig bakomliggande faktor är att de nordiska länderna, inte minst Sverige, har haft en mjukare coronastrategi när det gäller nedstängningar och restriktioner än många EU-länder.

"De nordiska länderna har inte stängt ned fabriker och byggplatser, handeln med varor över gränserna har fortsatt, och befolkningarna som före krisen var de mest hängivna internetanvändarna har fortsatt att arbeta och handla från hemmet", skriver Danske Bank.

Relativt lite besöksnäring

En annan faktor som gör coronakrisens effekter något mjukare i Norden än i jämförbara länder är enligt bankens ekonomer det faktum att besöksnäringen relativt sett är en mindre del av de nordiska ländernas ekonomier än i EU i övrigt.

Danske Bank sänker överlag sina BNP-prognoser för de nordiska länderna jämfört med senast föregående beräkning från i våras. Och stora risker kvarstår, bland annat i form av att de ekonomiska problemen i stora delar av världen utgör ett påtagligt problem för exportberoende och små länder som de nordiska.

För hemlandet Danmark räknar nu Danske Banks ekonomer med ett BNP-fall på 3,5 procent i år och en återhämtning på 2,5 procent 2021. Arbetslösheten beräknas öka till 5,4 procent i år för att backa till 5,2 procent 2021.

För Sverige blir BNP-fallet i år 4,2 procent, enligt Danske Banks nya prognos. Det antas följas av en återhämtning på 3,7 procent 2021. Sveriges arbetslöshet beräknas öka till 8,8 procent i år för att sjunka marginellt till 8,5 procent, 2021.

Finland drabbas hårdare

Den norska fastlandsekonomin väntas få ett BNP-fall på 3,5 procent i år följt av en lika stor återhämtning 2021, medan arbetslösheten ökar till 5,1 procent i år för att sjunka tillbaka till 3,5 procent 2021.

Finland drabbas hårdare än de övriga länderna, med ett BNP-fall på 5,5 procent i år enligt prognosen. Återhämtningen 2021 beräknas till 3,5 procent. Arbetslösheten i Finland beräknas öka till 8 procent i år och stanna på den nivån även 2021.

Enligt Danske Banks ekonomer är det i första hand tjänstesektorn i Finland som har drabbats av coronakrisen.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen