Terrorforskaren: Som att bränna flagga framför riksdagen

Uppdaterad 2020-08-30 | Publicerad 2020-08-27

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan och redaktör för studien ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern”, där en slutsats är att risken för terror- och våldsdåd mot bland annat muslimer och judar ökar.

Den manifestation mot islam som planerades att hållas i Malmö på fredag har nekats av polisen.

Om den hade hållits så skulle den varit ”en idiotisk provokation som bör ignoreras”.

Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolans Centrum för assymetriska hot- och terrorismstudier.

(Trots uteblivet tillstånd hölls flera islamkritiska aktioner i Malmö under fredagen.)

Under veckan presenterade Försvarshögskolan tillsammans med Brottsförebyggande rådet (Brå) en rapport där en av slutsatserna är att det blivit allt högre risk för våldsdåd mot muslimer och judar.

Studien presenteras samma vecka som den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan hade tänkt att hålla en manifestation mot islam i Malmö tillsammans med kontroversielle konstnären Dan Park, som flertalet gånger åtalats eller dömts för hets mot folkgrupp. Initialt ville duon hålla manifestationen utanför en moské under fredagsbönen, och samtidigt som den pågick bränna en koran. Först sa polisen att man tittade på möjliga alternativa platser för demonstrationen, men under onsdagseftermiddagen kom beskedet att det nekats tillstånd.

Polisen hänvisar till att sammankomsterna hade inneburit en risk för ordnings- och säkerhetsläget.

”Vi på polisen står upp för alla människors lika värde och värnar alla människors trygghet och säkerhet. Vi måste ta hänsyn till säkerheten för både arrangör, deltagare och medborgare. Därför ser vi inte att vi har någon möjlighet att bevilja tillstånd”, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad chef för polisområde Malmö, i ett pressmeddelande.

Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema danska partiet Stram Kurs.

”Får lyfta sig över händelsen”

Magnus Ranstorp, professor på Försvarshögskolan och en av forskarna bakom den studie om radikalnationalistiska miljöer som kommer fram till att risken för våldsdåd mot muslimer och judar ökar. Han tror dock inte att den nu inställda manifestationen, där Paludan och Park ville bränna en koran utanför moskén vid fredagsbönen, nödvändigtvis skulle ha lett till några våldsdåd i sig ifall den hade genomförts. Dock menar han att det hade berott på vilka reaktioner sådana händelser får.

– Rasmus Paludan är en provokatör som gör sitt yttersta för att skapa polarisering, motsättningar och reaktioner. Det har ingenting med yttrandefrihet att göra egentligen, utan det är en provokation. En bra liknelse är att man skulle gå ut och bränna en flagga framför riksdagen på nationaldagen. Det kan ju bli problematiskt och farligt eftersom det spär på polarisering och motreaktioner, men det beror helt på vad som skulle hänt på dagen, säger Magnus Ranstorp.

Manifestationen hade lockat anhängare till Rasmus Paludan och Dan Park, men även motdemonstranter och lokalbefolkning som hade blivit provocerade av manifestationen, menar Ranstorp.

– Detta är provokationshändelser, incidenter som ebbar ut och sedan glöms bort. Paludan gör allt för att provocera. Allt från att kasta med koranen, linda in koranen i bacon, och han har eldat upp stycken ur koranen. Det är händelser att ta på högsta allvar men syftar bara till att skapa polarisering, splittring och hat mellan olika grupper, säger Magnus Ranstorp.

Han hyllar de muslimska församlingarna i Malmö, som uppmanat muslimer att hålla sig borta från manifestationen, som nu är inställd.

– Man får lyfta sig över situationen. Det måste jag säga att de muslimska församlingarna har gjort, genom att be alla att inte provoceras. De vädjade till muslimer att behålla lugnet och inte reagera. Den bästa medicinen till att hantera detta är att ignorera det, inte ge fyr till den här provokatören.

Moskén i Malmö – Islamic Center.

Tror du att sådana här manifestationer i sig kan leda till fler våldsdåd?

– De hoten finns ju redan, det ser vi omkring i Europa och våra grannländer, judiska institutioner, skolor, synagogor, muslimska moskéer och andra blir utsatta för hat, hot och till och med våldsdåd. Som vi har sett i många europeiska länder, och även i USA, Nya Zeeland, och så nära som Oslo och Halle, det narrativet ligger där och det räcker med att en ensam gärningsman blir inspirerad och tar saken i sina egna händer för att något ska hända.

Magnus Ranstorp menar att Paludans manifestationer ofta ger fyr till ilska under dagen, och att de har mötts av personer som använt våld och kastat stenar, men att det i längden inte lett till några större våldsdåd mot muslimer. Det beror dock helt på vad som händer och vilka reaktioner manifestationerna får, menar han.

– I den här radikalnationalistiska miljön kommer alla störande element som slänger bensin på brasan, och Rasmus Paludan är sådana som kan provocera fram våld. Det handlar inte om att testa gränserna för yttrandefriheten utan det handlar om att provocera fram våld för att mobilisera sina egna krafter, genom att provocera fram situationer som skapar en reaktion med våld, och då säger de titta på detta, det bara bekräftar det vi sagt hela tiden, säger Magnus Ranstorp. 

– Ingen reaktion är den bästa reaktionen mot sådana här provokationer.