Sköterskan om varslet: Helt absurd situation

Karolinska hyr in annan personal för att minska köerna

Uppdaterad 2020-08-26 | Publicerad 2020-08-25

Karolinska sjukhuset ska hyra in operationslag för att beta av de köer som byggts på under coronakrisen.

Samtidigt går man vidare med varslet för hundratals läkare och undersköterskor.

– Det känns som en helt absurd situation, säger Johan Sand, anestesisköterska på Karolinska Huddinge.

Antalet inlagda covidpatienter i Region Stockholm var nere på 43 förra veckan, enligt regionens senaste rapport. Och nu börjar sjukhusen att ta sig an den planerade vården som satts på paus sedan coronautbrottet.

På Karolinska i Solna och Huddinge hyr man in fem operationslag som ska hjälpa till att genomföra operationer som tidigare skjutits upp.

– Det ska vara inom operationsverksamheten. De ska prioriteras för de områdena med mest uppskjuten vård, säger kommunikationsdirektör Henrik Kennedy till TT.

Johan Sand, anestesisköterska på Karolinska Huddinge.

”Ett skevt system”

Johan Sand, anestesisköterska på operation på Karolinska Huddinge, fick beskedet under ett personalmöte förra veckan.

Dagen efter läste han om att sjukhuset går vidare med sitt varsel.

– Vi har haft inhyrd personal under lång tid och de är väldigt kompetenta. Men det är ett konstigt och skevt system där man säger upp egen personal samtidigt som man hyr in personal. Det är ett bedrövligt agerande av ledningen, säger han.

I frustrationen skrev han ett Facebookinlägg som fått nästan 3 000 delningar. I kommentarsfältet anser folk att det är ”kvalificerat vansinne”, ”galenskap” och ”skandal” och en del uppmanar också till protester.

Nyheten att varslet ligger kvar har också upprört Socialdemokraterna i Region Stockholm, som på regionstyrelsens möte i veckan kommer att kräva att varsel mot samtliga sjukhus i regionen dras tillbaka.

”Som att orientera med gammal karta”

Den budget som varslet bygger på är helt inaktuell i och med pandemin, det är som att orientera sig med en gammal karta i en skog när skogen brunnit ner, menar Johan Sand, som vill att varslet pausas:

– De säger att vi fått ett förändrat uppdrag. Ja, det som hänt sen är att vi fick en historisk pandemi och att vården har fått arbetsuppgifter utan motstycke med ett större uppdrag än någonsin i år. Att säga att vi har ett mindre uppdrag nu är helt verklighetsfrånvänt.

”Förstår att det är tufft”

Han menar att sjukhuset riskerar att förlora viktig kunskap som byggts upp under coronautbrottet om befintliga läkare och undersköterskor sägs upp.

– Vi som jobbat under pandemin har lärt oss mycket nu, det är en styrka inför en andra våg. Om vi nu börjar på sparka folk så kommer ju organisationen att försvagas. Då minskar våra möjligheter att ställa om.

Karolinskas kommunikationsdirektör Henrik Kennedy säger att han har förståelse för frustrationen hos anställda.

– Jag förstår att det kan uppfattas som märkligt och att det är tufft om man har jobbat hårt och behöver sluta, säger Henrik Kennedy, till TT.

– Men det kan vara så att den kompetens som behövs för att arbeta bort framskjuten vård inte är den som blir uppsagd.

Aftonbladet söker ansvariga på Karolinska universitetssjukhuset via presstjänsten.

ANNONS