Konkurserna ökar kraftigt

Publicerad 2020-05-15

Uppsala tingsrätt har hittills fått in 13 konkursansökningar under maj månad.

Antalet inlämnade konkursansökningar till Uppsala tingsrätt har ökat lavinartat i maj månad.

– Det är ganska väntat, säger entreprenören och affärsängeln Thomas Sonesson.

Thomas Sonesson, tidigare Vd och delägare av Gallerix-kedjan, har tidigare varnat för att Uppsalas företagare kan komma att drabbas av ett blodbad på grund av coronaviruset.

– Jag tror att många kan klara av att betala in löner och avgifter nu under mars. Men vänta bara tills lönerna ska betalas ut i april, då tror jag att många får det jobbigt. Det blir ett blodbad är jag rädd för, berättade Thomas Sonesson för Aftonbladet den 30 mars.

– Även om det är först i maj som det har börjat öka tror jag att det är en eftersläpning vi ser, och det kan nog fortsätt även in i juni är jag rädd för, säger Thomas Sonesson.

Thomas Sonesson, entreprenör och affärsängel.

Kraftig ökning av anmälningar

I april tvingades 26 företag i konkurs, däribland Skoaugust och modebutiken Jaber, vilket var två fler konkurser än samma period förra året. Alltså ingen dramatisk ökning så långt.

Men hittills i maj har antalet inlämnade konkursansökningar ökat lavinartat. Fram till och med den 13 maj har Uppsala tingsrätt fått in hela 13 ansökningar om konkurs, vilket kan jämföras med förra året då 14 företag begärdes i konkurs under hela maj månad.

”Ser bättre ut än vad jag trodde”

Men trots att konkurserna ökar kraftigt tror Thomas Sonesson att företagen i Uppsala kan komma att klara sig bättre än vad han tidigare varnat för.

– Jag pratade om blodbad tidigare, men jag är inte lika negativ som jag var då. Det känns som att företagen på något sätt redan har bottnat, och att man nu är på väg att vända det till något positivt.

Vad tror du att det beror på?
– Dels tror jag att det beror på regeringens senaste stödpaket, framförallt omsättningsstödet som kickar in omsättningen sjunker till under 30 procent, men också att företagen själva har hittat en väg ur den här krisen.

– Jag tror att många företagare som tidigare har kört en lite bredare väg, och då suttit i baksätet, numera sitter i förarsätet. Vägen är betydligt smalare – och krokigare, men det är lättare att hamna rätt om man själv styr, fortsätter Thomas Sonesson som dock är fortsatt bekymrad när det gäller arbetstillfällen.

– Samtidigt som flera av företagen överlever så passar man på att slimma sina organisationer, vilket i och för sig är helt rätt, men då riskerar flera att bli av med jobbet. Framförallt de yngre.

ANNONS