Därför riskerar de livet för att fly till USA

Centralamerika – en krutdurk med blodig historia

Publicerad 2019-06-27

Det är en livsfarlig resa, där många dör längs vägen.

De barn som kommer fram riskerar att separeras från sina föräldrar och sättas i förvar, under vidriga förhållanden.

Trots det lämnar allt fler människor Centralamerika – och riskerar livet för att ta sig till USA. Varför?

Majoriteten av de migranter som försöker ta sig till USA kommer från de tre centralamerikanska länderna Honduras, Guatemala och El Salvador.

Länderna är små, har fantastiskt växt- och djurliv och värdefulla naturtillgångar. Men de är också några av de farligaste i världen att leva i.

Våldet har länge triumferat i Centralamerika, historiskt kallat ”USA:s bakgård”. Just närheten till USA är en av de stora förklaringarna.

GUATEMALA: Fruktimperialism, en svensk i onåd och en clown till president

År 1954 störtades Guatemalas demokratiskt valda president Jacobo Arbenz av CIA. Arbenz, landets andra demokratiskt valde president, hade hotat att dra in privilegierna för det amerikanska storföretaget United Fruit Companys (UFC). Ej oviktigt i sammanhanget är att USA:s dåvarande utrikesminister John Foster Dulles var tidigare advokat för UFC. Hans bror Allen Dulles var styrelseledamot i UFC – och chef för CIA.

Militärkuppen blev startskottet för ett folkligt uppror som mynnade ut i ett 36 år långt inbördeskrig, där minst 245 000 människor miste livet. Kriget utkämpades mellan en bondearmé och regimsoldater ledda av en serie USA-stödda diktatorer, inte sällan utbildade på den ökända tortyrskolan School of the Americas.

År 1996 skrevs ett fredsavtal under. Inledningsvis blev saker och ting lite bättre, men i takt med det stegrande kriget mellan drogkarteller i regionen, en tandlös statsapparat och till synes gränslös korruption har våldet återigen eskalerat.

Nuvarande presidenten (och tidigare komikern) Jimmy Morales försökte nyligen sparka ut den svenske ambassadören Anders Kompass efter att han kallat landet ”korrupt”. Morales, vars kampanjslogan var ”Varken korrupt eller en tjuv”, försökte även utvisa landets oberoende colombianske korruptionsutredare.

Gängmedlemmar i Mara Salvatrucha

EL SALVADOR: Gängen härskar över gatorna

Även i El Salvador rasade inbördeskrig, år 1979-1992. Precis som i Guatemala kämpade en bondearmé mot en militärjunta stödd av USA. Efter ett brutalt mord på fyra amerikanska nunnor ströp Jimmie Carter stödet till juntan under en kortare period. El Salvador, precis som Guatemala, drogs in i det Kalla kriget. USA ville mota kommunismen på sin bakgård, till varje pris. Upprorsmakarna både i Guatemala och el Salvador fick därför i varierande grad stöd från Sovjet. I mitten stod – och dog – hundratusentals civila, de flesta massakrerade av regeringstrupperna i jakt på gerillan.

Kriget tog officiellt slut 1992 men våldet har fortsatt. El Salvador är idag ett av världens mest våldsamma länder. De fruktade gängen Mara Salvatrucha och Mara 18 bedriver drog- och människohandel på gatorna. De senaste åren har många gängmedlemmar som åkt till USA deporterats tillbaka till sina hemländer, vilket spätt på problemet.

– De kriminella gängen styr mycket av vardagslivet i de här länderna. Om man åker buss kan det när som helst komma på en person som vill ha betalt av alla på bussen, om det är någon som inte gör det riskerar man att bli mördad på plats. Det är ett otroligt brutalt våld där mänskligt liv har mycket lågt värde, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på biståndsorganisationen We effect, till Metro.

Anhöriga skriker ut sin sorg efter ännu ett mord i San Pedro Sula

HONDURAS: Statskupp, militärstyre och världens farligaste städer

Även Honduras har haft sin beskärda del av statskupper, dödspatruller och politisk instabilitet. Så sent som år 2009 störtades en president av militären. Den nuvarande presidenten ställde upp för omval 2017 trots att det stred mot konstitutionen – och vann med 0,5 procentenheter i ett vida omstritt val.

Städer som San Pedro Sula och huvudstaden Tegucigalpa har i dag några av världens högsta mordfrekvenser, även om antalet minskat något de senaste åren. Våldet drivs på av gängen, drogkarteller som numera opererar över hela Centralamerika samt en mycket svag polisapparat. Endast 4 procent av morden klaras upp.

Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder, men också ett av de mest korrupta. År 2018 kom en oberoende utredning fram till att minst 60 politiker, inklusive talmannen, hade stoppat pengar i egen ficka. Regeringen svarade med att stänga ner utredningen.

Nästan samtliga som sitter på ungdomsfängelset Carmen i San Pedro Sula är dömda för mord. Det intagna är i åldrarna 13-17 år.

Klimatförändringarna driver på migranterna

Våld och fattigdom brukar vara de vanligaste förklaringarna till varför människor lämnar Centralamerika. Men även klimatförändringarna spelar roll. Skördar som förstörs på grund av torkan leder till matbrist.

Samtidigt har amerikanska myndigheter noterat en kraftig ökning av migranter från västra Honduras, en region som traditionellt levt på att exportera kaffe. När även de skördarna minskar försvinner många människor enda inkomstkälla.

– Fokuset på våld överskuggar den stora bilden... Den största anledningen till att folk flyttar på sig är att de inte har något att äta. Det har en stark koppling till klimatförändringarna. säger Robert Albro, forskare på Center for Latin American and Latino Studies på American University till The Guardian.

I ett förvar avsett för 125 personer hölls 900 kvinnor

Trumps svar: Hårdare kontroller, förvaring och soldater

Ett av Trumps vallöften var att strama åt migrationspolitiken. Sedan förra året råder en nolltolerans mot illegal invandring – alla som olagligt tar sig över den södra gränsen ska gripas och åtalas. Runt 400 000 människor grips och omhändertas varje år vid gränsen, enligt TT. De senaste månaderna har antalet gripanden ökat dramatiskt.

Amerikanska myndigheter har även separerat barn från sina föräldrar och satt dem i överfulla förvar, vilket orsakat ett ramaskri och en infekterad debatt i USA.

Trump har också pressat Mexiko – som även dem har ett väldigt stort utflöde av invånare till USA – att strypa sin gräns mot Guatemala, i ett försök att stoppa migranterna från att ta sig vidare mot USA. Han har också hotat att straffa Guatemala, Honduras och El Salvador ekonomiskt om de inte stoppar migranterna från att lämna länderna.

SÅ KAN DU HJÄLPA