Nederländska forskare kan ha hittat antikropp mot coronavirus

Publicerad 2020-03-18

En forskargrupp i Rotterdam säger sig ha hittat en antikropp mot coronaviruset.

Upptäckten kan leda till ett läkemedel mot covid-19 och en möjlighet för människor att coronatesta sig hemma.

– Det här ser mycket lovande ut. Skitspännande, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på Karolinska institutet.

Just nu pågår det en kapplöpning i forskarvärlden i jakten på ett fungerande botemedel mot coronaviruset.

Sedan i mitten av förra veckan har en artikel om upptäckten varit publicerad på webbplatsen BioRxiv, en sida där biologer kan publicera sin forskning innan den bedöms av tidskriften Nature.

De nederländska forskarna på Erasmus Medical Center i Rotterdam beskriver där att de upptäckt en antikropp mot coronaviruset. Antikroppen måste fortfarande testas på människor, något som uppges ta månader, och artikeln har inte blivit godkänd för publicering. Men det ses ändå som ett stort genombrott.

– Jag är för gammal för att hoppa på ett bord, säger professorn Frank Grosveld i en första kommentar till Erasmus Magazine.

Enligt honom kan antikroppen som hittats både hindra coronaviruset från att infektera, samt hjälpa till att upptäcka viruset.

– Vi försöker nu få med oss ett läkemedelsföretag som kan producera antikroppen i stor skala som ett läkemedel. Förutom utvecklingen som medicin vill vi också använda antikroppen för att sätta upp ett diagnostiskt test som alla kan göra hemifrån, så att människor lätt kan ta reda på om de har en infektion eller inte, säger Grosveld.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på Karolinska institutet, är positiv till den nya antikroppen.

Tummen upp från Karolinska

Matti Sällberg på Karolinska institutet är positiv till den nya antikroppen. Det som återstår är att den testas på djur för att se om den verkligen fungerar, och inte förvärrar sjukdomen.

– Det vet man först när man testat, men det gör de nog vilken dag som helst, säger Matti Sällberg.

– Det här är den första antikroppen. Om alla tester på djur ser bra ut kan man göra de första testerna på människor inom ett år, helt klart.

Fungerande läkemedel kan redan finnas

Det finns fler ljuspunkter i kampen mot corona. Läkemedlet Remdesivir, som en gång togs fram mot ebola men utan att fungera, är enligt Världshälsoorganisationen WHO den mest troliga kandidaten att fungera på coronaviruset.

Förra veckan utfärdade svenska Läkemedelsverket en så kallad ”beredskapslicens” för Remdesivir. I praktiken innebär det att läkemedlet får lämnas ut av samtliga apotek mot recept. Det blir även möjligt att testa det på svårt sjuka patienter. 

Förhoppningen är att Remdesivir ska fungera bättre mot coronaviruset än mot ebola, som är en annan virustyp.

– Grunden för att vi tror att läkemedlet skulle kunna ha effekt mot covid-19 är dels in vitro-studier och dels studier av djurmodeller med ett annat coronavirus, det som ger sjukdomen mers, säger Filip Josephson, läkare och utredare vid Läkemedelsverket, till Läkemedelsvärlden

Tre pågående studier i världen genomförs nu där Remdesivir ges till patienter med coronasmitta. De första resultaten från en studie i Kina väntas i april.

– Det är först när vi har resultat av kliniska prövningar som vi kan veta om läkemedlet har effekt, säger Filip Josephson.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen