Protester mot bensinpriset: ”Svenska folket vågar äntligen protestera”

Publicerad 2019-05-18

På sociala medier har ingen missat Facebookgruppen Bensinupproret 2.0.

I dag tar många medlemmar fingrarna ifrån tangenterna och ställer sig med plakat och slagord på Sveriges parkeringsplatser.

– Det är bara bullshit, ren bullshit. De som är tvungna att använda bilen för att köra fram och tillbaka till jobbet och för att handla – de har inte råd, säger deltagaren Jörgen Hellberg om att ett högt bensinpris skulle vara bättre för miljön.

I dag samlas anhängare av bensinupproret på olika platser i Sverige. Facebookgruppen, som fått över en halv miljon medlemmar på bara några veckor, vill att bensinpriset ska sänkas från närmre 17 kronor per liter till ungefär 12.

På en stor parkeringsplats i Barkarby, Järfälla, samlades runt 150 personer som är anslutna till bensinupproret 2.0.

En del av dem hade gula västar, en viss blinkning till de gula västarna i Frankrike.

– De ville väl också synas, och det vill vi med, säger Therese Bergström som är samordnare för sammankomsten.

Hon är flerbarnsmamma och yrkesförare och klarar sig inte utan bilen.

– Jag är ensamstående med tre barn och måste ha bil för att klara vardagen. Det hjälper inte att jag jobbar och får en bra lön. Jag betalar både skatt på lönen och på bränslet, säger hon.

Deras första demonstration stoppades för att de inte hann få tillstånd. I stället har de ansökt om att tåga till Rosenbad i Stockholm den 31 maj.

Men i dag sker inga demonstrationer, utan i stället kallas det för ”sammankomster”, i Stockholm, Umeå, Sundsvall, Örebro, Jönköping, Göteborg, Helsingborg och Karlshamn.

– Det är ingen manifestation, utan sammankomster för våra medlemmar. Vi ska träffas för att skapa en mer gedigen sammanhållning i gruppen, säger Janne Berglund  som startade gruppen för en månad sedan.

Politiska poänger – men få förslag

Finansminister Magdalena Andersson menar att de höga priserna inte beror på bensinskatten, utan andra omvärldsfaktorer. Främst nämner hon kombinationen av att kronan är svag och råoljan blivit dyrare.

Men stora delar av oppositionen ställer sig bakom, och har startat kampanjer för att sprida uppropet, skriver Svenska Dagbladet.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna är de partier som skapat egna kampanjer kring uppropet, enligt Svenska Dagbladet. Den allmännyttiga ideella föreningen Skattebetalarna, som verkar för lägre skatter, har också hoppat på tåget.

Den 15 maj bjöd Moderaternas skattepolitiske talesperson Niklas Wykman in Bensinupproret 2.0 att tala i riksdagen.

Men några förslag om rejäla skattesänkningar har inte kommit från några av partierna, skriver Svenska Dagbladet. Samtliga partier vill slopa den årliga uppskrivningen av bensinskatten, den så kallade överindexeringen, medan SD även vill ha en lägre reduktionsplikt. Inget av förslagen är nära vad som krävs för att bensinpriset ska minska från dagen 17 kronor till 12 kronor, vilket Bensinupproret 2.0 kräver, enligt Svd.

– Partierna kommer gärna med slogans om hur ”hela landet ska leva”, men när man väl kokar ned politiken till intressen, pengar och makt mellan landsdelar vill partier sällan ge extra skatteavdrag för människor som bor i glesbygden, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till Svd.

Målet – 12 kronor litern

Det har gått lite mer än en månad sedan Facebookgruppen tog sitt första spadtag i debatten om Bensinpriset.

I Barkarby är stämningen god och glad – men bestämd. Alla var där med ett och samma mål: literpriset på bensin skulle inte vara mer än 12 kr. Många av medlemmarna som samlats har fört sin kamp bakom datorn, och uppskattade därför att komma ut och möta likasinnade.

Jörgen Hellberg, 44, och Daniel Hedberg, 19 har egenmålade kartongskyltar med sig. De känner sig begränsade av det dyra bensinpriset.

– Jag är inte säker på att jag kan ta med barnen och familjen ut på helgerna. Nu har man bara råd att åka fram och tillbaka till jobbet, det är helt fel tycker jag, säger Jörgen Hellberg.

Meningsmotståndare skulle säga att det är bra för miljön, att man kör mindre bil? 

– Det är bara bullshit, ren bullshit. De som är tvungna att använda bilen för att köra fram och tillbaka till jobbet och för att handla – de har inte råd. Det är snart uppe i 18 kr litern.

Lilly Gadachy Carijn, 55, har också tagit sig till Barkarby för att ta ställning.

– Det är skönt att svenska folket äntligen vågar komma ut och protestera, mot regeringen bland annat.

Hur hade ditt liv påverkats av ett lägre bensinpris?

– Då hade jag kanske haft råd att köpa en fläskfilé att ha på lördagar istället för att äta en lövbiff. En guldkant på tillvaron, en extra slant över och kanske ha råd att åka på semester –det har man inte nu, säger Lilly Gadachy Carijn.