176 döda i flygkrasch i Iran

Ukraina: Läckt ljudfil visar att Iran visste

Av: 

TT

En räddningsarbetare vid platsen där planet kraschade den 8 januari. Arkivbild.

Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

NYHETER

Iran slutar att dela bevis rörande nedskjutningen av det ukrainska planet utanför Teheran den 8 januari med Ukrainas utredningsteam. Orsaken är att en ljudfil läckts i ukrainska medier. Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj försvarar publiceringen av ljudfilen.

Ljudfilen ingick i det bevismaterial som överlämnats till ukrainska experter under utredningen.

– Det tekniska utredningsteamet för den ukrainska flygkraschen har, i en underlig åtgärd, publicerat en hemlig ljudfil med kommunikation från en pilot på ett plan som flög samtidigt som det ukrainska planet, säger den iranske utredningsledaren Hassan Rezaifar, enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr.

– Detta agerande från ukrainarna har lett till att vi inte delar mer bevis med dem.

I ljudinspelningen hörs en pilot på ett iranskt trafikplan, som befann sig i luften samtidigt som den ukrainska flighten sköts ned, anropa kontrolltornet på Teherans flygplats.

– Är det här ett aktivt område? Vi ser ljus som från en robot, säger den iranske piloten.

I en tv-intervju försvarar den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj publiceringen av ljudinspelningen, som han säger bevisar att Iran redan från början kände till att planet skjutits ned.

– Han säger att "det ser ut som en robot är i luften", han säger det på både persiska och engelska. Allting är glasklart där, säger Zelenskyj med syftning på piloten.

Först den 11 januari, efter tre dagar, medgav Iran att landet av misstag skjutit ned planet. Enligt uppgifter i The New York Times krävdes ett avgångshot från president Hassan Rohani för att militären skulle erkänna nedskjutningen.

Samtliga 176 människor, däribland ett antal svenskar, ombord på planet omkom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Iran erbjuder ersättning till offers anhöriga

ÄMNEN I ARTIKELN

176 döda i flygkrasch i Iran

Ukraina

Iran

Volodymyr Zelenskyj

Flygolyckor