Panik när människor flydde branden i Dhaka

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Brandmän kämpar mot lågorna i höghuset i Dhaka på torsdagen.
Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT
Brandmän kämpar mot lågorna i höghuset i Dhaka på torsdagen.

Räddningsarbetare fortsätter att söka igenom de värst drabbade våningarna i det eldhärjade höghuset i Bangladesh huvudstad Dhaka. Hundratals kontorsarbetare blev fast i den 22 våningar höga byggnaden när branden bröt ut i torsdags.

Minst 25 människor omkom och över 70 vårdas på sjukhus.

Medan brandmän kämpade mot lågorna, bland annat med hjälp av helikoptrar, kunde en del räddas genom nedfirade rep och andra av räddningsarbetare som tog sig upp till de eldhärjade våningarna via långa stegar.

En del lyckades sättas sig i säkerhet genom att ta sig ner med hjälp av ledningar på byggnadens utsida. Andra tvingades i panik hoppa genom fönstren för att undkomma röken och lågorna, varav minst sex personer rapporteras ha dött.

Polisen vill nu höra byggnadens ägare, efter anklagelser om att säkerheten varit bristfällig vid skyskrapan.

Landets myndigheter har lovat att utreda uppgifter om att byggnaden saknat brandbekämpningsutrustning och ordentliga nödutgångar.

Höghusets ledning hade uppmanats att förbättra säkerheten, men lyssnade inte, enligt den lokala brandkårschefen Shakil Newaj.

– Brandsäkerheten i byggnaden var mycket dålig. Det fanns inga sprinklers. Nödutgångar existerade bara till namnet, säger han.

Bangladesh större städer drabbas regelbundet av brandkatastrofer. Så sent som för en månad sedan dog minst 70 människor i en stor brand i ett lägenhetskomplex i Dhaka som bröt ut efter en explosion utlöst av kemikalier som förvarats där utan tillstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN