Miljökonflikter om skogsmark ska utredas

Jörn Spolander/TT

Uppdaterad 2020-05-25 | Publicerad 2020-05-24

En ny utredning ska ta fram tydligare regler för att hantera avvägningen mellan skyddet av hotade arter och skogsavverkning. Arkivbild.

Avvägningen mellan skogsavverkning och behovet att skydda hotade arter har blivit allt mer konfliktfylld. En ny utredning ska se över skogsägarnas rätt till ersättning när de inte får avverka.

Konfliktnivån inom svenskt skogsbruk har höjts den senaste tiden. Flera fall där skogsområden bedömts ha så skyddsvärda arter att avverkning inte ska få ske har gått till domstol, då skogsägarna stämt staten för att de inte fått den ersättning de anser sig ha rätt till.

– Många, både myndigheter, miljöorganisationer och skogsägare, efterlyser därför ett tydligare regelverk. När det gäller artskydd finns det inget tydligt stöd i lagen för när skogsägare ska få ersättning, säger Centerpartiets skogspolitiske talesperson Peter Helander, som förhandlat för Centerpartiets räkning om direktiven för den nya utredning som ska se över artskyddsförordningen.

Enligt Peter Helander kan man se utredningen som en utbruten del ur den större skogsutredning som pågått sedan juni förra året, som fokuserar på äganderätt och skyddsformer i ett mer omfattande perspektiv.

– Artskyddsförordningsutredningen handlar om mindre ytor och när ersättning ska utgå, säger Peter Helander.

Utredningen som nu sjösätts är en av punkterna i januariavtalet och ska redovisas senast den 14 maj nästa år.

ANNONS