M, C och KD kräver oberoende granskning av krishanteringen

Publicerad 2020-05-27

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kräver en oberoende granskning.

Uppsala kommuns krishantering av coronapandemin ska granskas av oberoende och externa aktörer. Det kräver nu Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– I kristider förstärks tendensen att framhålla Sveriges förträfflighet, och därför är det än mer angeläget med en oberoende och opartisk granskning av krishanteringen, säger Jonas Segersam (KD).

I samband med onsdagens sammanträde med kommunstyrelsen väljer Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att lägga fram ett yrkande om att Uppsala kommun omedelbart ska tillsätta en oberoende granskning av krishanteringen av coronakrisen.

– Vi kan ännu inte se alla effekter av Coronapandemin, men vi vet att det kommer att slå fortsatt hårt mot Uppsalas jobb och välfärd. Krishanteringen måste granskas av oberoende externa experter och genomlysa alla kommunens verksamheter. Styret bör arbeta in ett bredare perspektiv och höga krav på opartiskhet i den granskning som nu föreslås, säger Fredrik Ahlstedt (M) kommunalråd.

Vill se över om kommunikationen har fungerat

Enligt Jonas Petersson (C), gruppledare för centerpartiet, är kommunikationen en av de viktigaste ingredienserna i ett krisarbetet, och därför vill man nu se om kommunikationen har varit tillräcklig.

– Rätt kommunikation är A och O för en lyckad krishantering. Denna kris är ett ypperligt tillfälle för en extern granskning om kommunen som viktig samhällsaktör är rätt rustad när det gäller kommunikation, säger Jonas Petersson (C).

”Det finns en otrolig kraft i civilsamhället”

Therez Almerfors (M) vill också att en oberoende granskning för hur Uppsala kommun på ett bättre sätt ska kunna samverka med civilsamhället.

– Uppsala måste stå fortsatt enat i hur vi möter och hanterar pandemins effekter. Det finns en otrolig kraft i civilsamhället. En granskning bör även titta på lösningar för hur vi mobiliserar kommunens samlade krafter för att minimera skadeverkningen och hur vi hanterar krisen framöver, säger Therez Almerfors (M) kommunalråd