Mystiskt fynd i kraschade planet: 3,7 miljoner i kontanter

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flight PK8303 kraschade i bostadsområdet i Karachi och 97 människor dog.

Nu rapporteras att utredarna gjort ett mystiskt fynd i lasten.

Två väskor fyllda med motsvarande minst 3,7 miljoner kronor i kontanter.

Pakistani International Airlines flight PK8303 lyfte från Lahore den 22 maj. Klockan 14.34 skulle planet av modellen Airbus A320 landa på Karachis flygplats.

I stället slog flygplanet troligen i landningsbanan med landningsstället infällt.

Kort därefter kraschade planet med 99 människor ombord i ett tätbebyggt bostadsområde. 97 av de ombord dog. Två överlevde och en kunde till och med lämna olycksplatsen för egen maskin.

Sedan dess har haveriutredningen arbetat med att hitta olycksorsaken och identifiera de döda.

Det senare arbetet har lett till ett mystiskt fynd i flygplanets last. Utredarna har hittat två väskor fulla med kontanter till ett värde av minst 3,7 miljoner kronor, skriver flygnyhetssajten Aerotimes.

Utredare från Pakistani international airlines och BEA på plats i Karachi.
Foto: BEA/Twitter
Utredare från Pakistani international airlines och BEA på plats i Karachi.

Pengar som officiellt inte skulle ha funnits ombord, enligt en källa som Press Trust of India, PTI, talat med.

– En utredning ska utföras för att ta reda på hur en så stor summa pengar tagits igenom flygplatsen säkerhetskontroll och bagageröntgen och ombord på planet, säger källan till PTI.

Flygplanet kraschade cirka en kilometer från flygplatsen när det skulle gå in för ett andra landningsförsök. I bostadsområdet ligger fortfarande spillrorna av planet kvar.

Abdullah Khan säger till pakistanska Express Tribune att arbetet pågår för fullt på platsen. Han meddelar att de under torsdagen också hittat minnesenheten som innehåller all kommunikation i planets cockpit.

Eftersom planet är tillverkat av franska Airbus deltar också personal från den franska haverikommissionen BEA i arbetet. De twittrade i torsdags ut en bild på den till syne intakta kommunikationsenheten som nu ska analyseras i deras labb utanför Paris.

Deras utredare anlände tidigare i veckan och arbetar tillsammans med sina pakistanska kollegor som leder utredningen. Under veckan har BEA twittrat ut ett flertal bilder som visar förödelsen inne i bostadsområdet där planet slog ner.

Foto: FAREED KHAN/AP
Flight PK8303 kraschade i bostadsområdet i Karachi och 97 människor dog.
Publicerad:

LÄS VIDARE