Stort ansökningstryck – på vårdyrken

Uppdaterad 2020-04-23 | Publicerad 2020-04-22

Många söker sig till vårdutbildningar i Lund i höst.

Läkare, sjuksköterska eller biomedicinsk analytiker?

Det är yrken som många blivande högskolestudenter dras till. I både Lund och Malmö är nämligen trycket på vårdutbildningarna högt.

– Det kanske speglar det stora fokus på sjukvård som varit i media under våren, säger Maria Björkqvist, vicedekan vid medicinska fakulteten på Lunds universitet.

När Universitets- och högskolerådet (UHR) föregående vecka släppte statistiken över ansökningarna till landets högskoleutbildningar visade det sig att rekordmånga sökt in till universitet och högskolor i höst.

Drygt 407 000 personer har sökt in till utbildningar runt om i landet.

Bland utbildningarna som får fler sökande jämfört med hösten 2019 sticker vårdområdet ut. På ett nationellt plan ökade antalet sökande till sjuksköterskeprogrammen med 5 200 personer, eller 34 procent, medan 26 procent fler har sökt till läkarprogrammen.

I Lund rör det sig om en betydligt högre ökning än så. När det gäller antalet förstahandssökande hösten 2020 respektive hösten 2019 har 41 procent fler sökt in till sjuksköterskeprogrammet medan 35 procent fler har sökt till läkarprogrammet.

– Det är roligt att se att det är ett så stort intresse för våra vårdutbildningar och för läkarutbildningen, säger Maria Björkqvist, vicedekan vid medicinska fakulteten på Lunds universitet.

Speglar fokuset som varit

Var det väntat att det skulle öka så mycket?

– Kanske inte väntat men det kanske speglar det stora fokus på sjukvård som varit i media under våren. Och ett intresse av att söka sig till utbildning där man kan göra skillnad.

Vad innebär det för er del?

– Rent konkret innebär det en risk att det blir ännu svårare att komma in på utbildningen. Det krävs högre betyg för att komma in helt enkelt.

Att ta in fler elever än normalt är ingenting Lunds universitet styr själva över. När det gäller läkarprogrammet styrs antalet platser av ett regleringsbrev medan antalet platser till sjuksköterskeprogrammet görs i samförstånd med den skånska sjukvården.

Ökat med 77 procent

Även om de båda programmet ökat kraftigt är det inte där ökningen varit som störst.

– På biomedicinprogrammet är ökningen störst. Där är man inte kliniskt placerad utan det är en utbildning inriktad på medicinsk basvetenskap och forskning. Där har vi en jättestor ökning på 77 procent.

Förutom de redan nämnda vårdutbildningarna har Lunds universitet sett en kraftig ökning av sökningarna till övriga vårdutbildningar, däribland till specialistsjuksköterskeutbildningarna.

I höst tar Lunds universitet in 145 personer på läkarprogrammet och 85 stycken på sjuksköterskeprogrammet.

Även på Malmö universitet var intresset stort för vårdprogrammen. Sjuksköterskeprogrammet var det som ökade mest set till antal sökande jämfört med i fjol, då 30 procent fler sökt programmet i år.