Konkursförvaltaren: ”Som att kissa på sig”

Publicerad 2020-04-27

Ola Sellert, erfaren konkursförvaltare.

Stödpaket lanseras och åtgärder införs för att rädda företagen i coronakrisen.

Samtidigt måste de också nå en lönsamhet för att kunna betala tillbaka lånen.

– Det är lite som att kissa på sig. Det känns bra just nu men kan bli värre framöver, säger Ola Sellert, advokat och konkursförvaltare.

Konkurserna har duggat tätt under coronakrisen. Klädjättar som MQ och Flash har gått i graven och i Malmö har bland annat även trampolinparken Jump samt restaurangerna SAV, Plockepinn och Savoy fått stänga ner.

Vid 15-tiden i fredags hade Malmö tingsrätt mottagit totalt 58 konkursansökningar på en sexveckorsperiod. Föregående vecka rörde sig om totalt sju stycken konkurser.

Ola Sellert, en av de mest erfarna konkursförvaltarna i Skåne, och hans Trädgårdh Advokatbyrå har märkt av en kraftig effekt.

– Lägesbilden är att vi under mars och hittills under april, på vår advokatbyrå, har upplevt en tillströmning av konkurser jämfört med motsvarande tid föregående år, säger Ola Sellert.

Två nyckeldatum

Förutom att antalet konkurser ökat sedan förra året har även rådgivningen ökat ordentligt.

– De näringar och branscher vi ser som särskilt utsatta är besöksnäringen, restauranger, konferensanläggningar och detaljhandel. De har det väldigt svårt, säger Sellert och lägger till:

– Där kan man i många fall relatera problemen direkt till bristande kundunderlag till följd av covid-19.

Dagarna så här kring lönetider är av erfarenhet också någonting som Ola Sellert vet brukar kunna utmynna i än fler konkurser.

– I vår lilla värld brukar vi få extra mycket i anslutning till löneutbetalningarna den 25:e. Det har vi märkt av i denna månad. Det är också i anslutning till att skatterna förfaller till betalning den 12:e. Vår peaktid kan man säga är den 12:e och 25:e varje månad.

Klassiska Savoy är en av restaurangerna som fått duka undan till följd av coronakrisen.

”Krävs ett ständigt inflöde”

Han tror att vi kan vänta oss fler konkurser. Precis som rapporterats vid flera tidigare tillfällen innebär nämligen restriktionerna för uteserveringar och begränsningar vid allmänna sammankomster stora utmaningar för restaurangerna.

Det tillsammans med en hård kulinarisk konkurrens i Malmö men även att turistnäringen inte lever gör att det inte krävs mycket för att en konkursansökan ska behöva lämnas in.

– Det är små marginaler och krävs ett ständigt inflöde för att kunna få kassaflödet att gå runt. Klart att det inte ska mycket till för att man ska tippa över kanten i just den näringen. Det är helt klart så.

Andra branscher som befinner sig i krisläge är detaljhandel och sällanköpshandel, dit de flesta branscherna har någon koppling. Förutom att färre köper produkterna kommer inte heller leveranserna när exportländerna har stängt ner.

Som att kissa på sig

– Det märker man också på de företag vi hjälper. Det slår både mot leverantörssidan och mot köp- och säljsidan. Större leverantörer kan inte få varor och kunderna får inte avsättning för sina produkter. Det slår dubbelt.

När det gäller åtgärder för att Ola Sellert eller någon av hans kollegor ska slippa behöva kliva in som konkursförvaltare pekar han på de stödpaket och åtgärder som regeringen infört. Samtidigt måste det kombineras med att verksamheten fortsatt får in pengar.

– En stor del av de åtgärder bolagen kan göra när det gäller skatter och banklån så är det pengar som så småningom ska betalas tillbaka.

– Det kräver att man på sikt når lönsamhet. Så att man dels kan sätta sig i en ökad skuldsättning och så småningom kan betala tillbaka de lån man kan få från staten men även de banklån man kan få för att klara sin kris. Det är lite som att kissa på sig. Det känns bra just nu men kan bli värre framöver.