Friskas blodplasma prövas mot corona

TT

Publicerad 2020-03-31

En tillfrisknad covidpatient i Wuhan donerar blodplasma. Bild från 18 februari.

Svenska forskare ska pröva att ge både blodplasma och antikroppar från personer som tillfrisknat från covid-19 till svårt sjuka patienter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rön från Kina visar att antikroppar i plasman har förbättrat tillståndet för ett fåtal patienter. Studien har publicerats i den amerikanska tidsskriften Journal of the American Medical Association (Jama).

– Det är en ganska liten studie, men den pekar på att det finns en möjlighet att plasman från individer som genomgått infektionen faktiskt skulle kunna förbättra tillståndet för de här patienterna, säger Lennart Hammarström, senior professor vid Karolinska Institutet, till Ekot.

Metoden har prövats tidigare, bland annat vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp.

Förutom det försök med blodplasma som planeras vid Karolinska Institutet vill de svenska forskarna även ta fram enbart de antikroppar som plasman innehåller. Det kan ges till sjuka men också till friska i förebyggande syfte.

Forskarna inväntar nu tillstånd från Etikprövningsmyndigheten innan försöken kan inledas.