Sveriges mest kända kör – nu också som soptunnor

Publicerad 2020-05-05

Orphei Drängar under ledning av Cecilia Rydinger sjunger upp sig.

Precis som alla andra traditioner ställdes även skräpkörens konsert in på sista april.

På tisdagen presenterades dock de nya medlemmarna i form av Orphei Drängar.

Aftonbladet har redan rapporterat om att Uppsala skräpkör tvingades ställa in den traditionsenliga konserten på sista april på grund av coronapandemin.

Nu är det klart att det blir alltså självaste Orphei Drängar som är de nya medlemmarna i skräpkören, Uppsalas sjungande soptunnor, som kommer att placerat ut i Uppsalas friluftsområden.

– Vi i Orphei Drängar vill genom att bli en del av Uppsala skräpkör bidra till att hålla rent och snyggt i Uppsala. Vi hoppas att ännu fler väljer att slänga skräp till tonerna av vår sång, säger Carl Johan Lie Karlberg, informationssekreterare i Orphei Drängar.

Hör de nya deltagarna sjunga upp på Facebook

De elva nya tunnorna, som sjunger olika sånger med OD, är solcellsdrivna, komprimerar skräpet och larmar själva när de behöver tömmas.

– De nya sopkärlen ska forslas ut och användas ute på friluftsområdena där antalet besökare har ökat med 20 procent jämfört med tidigare år. Där kan allmänheten höra Orphei drängar uppmana till minskad nedskräpning med sitt särskilda sound och sin utmärkande sång, säger Per-Rickard Rönnberg, chef för Uppsala kommuns renhållningsenhet.

För den som vill höra de nya deltagarna så kommer de att presenteras på Uppsala kommuns sida på Facebook klockan 19 på tisdagskvällen.

Pelle Svanslös och Owe Thörnqvist får sällskap

Skräpkören består av 28 sjungande soptunnor, som nu alltså får förstärkning av elva OD-soptunnor. Det finns även tunnor med röster av Owe Thörnqvist, Pelle Svanslös och Maja Gräddnos. Totalt har Uppsala kommun 250 smarta soptunnor.

Följ ämnen i artikeln