Anders Tegnell fyllde 65 – men fortsätter kampen mot corona

Uppdaterad 2021-04-18 | Publicerad 2021-04-17

I dag firar Anders Tegnell sin 65-årsdag med familjen.

Men statsepidemiologen kommer inte att gå i pension än.

– De flesta på myndigheten jobbar ett tag efter 65, säger Tegnell.

I dag fyller Anders Tegnell 65 år. Men den stora festen får vänta för statsepidemiologen, som njöt av dagen på det sätt man kan under rådande pandemi.

– Jag firar tillsammans med familjen här i hemmet, sa Tegnell.

Anders Tegnell.

Fortsätter jobba

Som statsepidemiolog har han det senaste året blivit en av Sveriges mest välkända ansikten, som på Folkhälsomyndighetens presskonferenser dag in och dag ut tålmodigt svarat på frågor om ett virus vi för 16 månader sedan aldrig hört talas om.

Men hans fans behöver inte vara oroliga. Anders Tegnell kommer inte att gå i pension mitt under kampen mot coronaviruset.

– Nej, de flesta på myndigheten jobbar ett tag efter 65, säger han.

Önskar du dig något speciellt i present från svenska folket eller från familjen?

– Nej, det är mellan mig och min familj.

”Känns bara konstigt”

Den svenska strategin att bekämpa coronaviruset utan någon lockdown har fått uppmärksamhet över hela världen – och för omkring ett år sedan uppstod en Tegnell-feber i landet, med fanklubbar, t-shirtar och folk som tatuerade in statsepidemiologens ansikte.

– Jag har svårt att uppleva det som smickrande. Det känns bara för konstigt, sa Anders Tegnell om hyllningarna till TT i maj i fjol.

– Vi lever i en absurd värld på många sätt. Både för mig personligen och för världen som helhet. För ett halvår sedan hade väl ingen trott att vi skulle leva i en värld där man stänger gränser eller tvingar folk att ha på sig ansiktsmasker eller annat.

Tegnell-febern var stor förra våren. Så stor att flera tatuerade in hans ansikte på kroppen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln