Så kan vaccinerade leva – kramas och träffa människor inomhus

Men kulmen på smittspridningen är ännu inte nådd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kramas, träffa människor inomhus och gå och handla.

Så kan personer som har fått minst en dos vaccin leva tre veckor efter första sprutan.

– Nu är det okej att krama sina barnbarn igen men var uppmärksamma på symtom, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Många längtar efter att få träffa och krama sina nära och kära igen.

Nu presenteras nya riktlinjer för personer som har blivit vaccinerade. Folkhälsomyndigheten bedömer att de som har blivit vaccinerade med minst en dos tre veckor senare kan träffa människor från andra hushåll, även inomhus.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på fredagen.

Men hon påpekade samtidigt att det inte ska tolkas som någon allmänna lättnad av restriktionerna – de gäller fortfarande.

– Om en person vaccinerats med en första dos kan den träffa människor från olika hushåll inomhus. Nu är det okej att krama sina barnbarn igen men var uppmärksamma på symtom, sa Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Han sa även att de personerna kan gå och handla, men fortsatt se till så det inte uppstår trängsel.

”Var försiktiga”

Johan Carlson påminde om att smittspridningen är fortsatt hög i Sverige och i hela världen. Man ser ingen vikande trend och kulmen är en bit bort.

Gemensamma aktiviteter och dagverksamhet kan återupptas när personer i äldreomsorg, hushållskontakter och personal har vaccinerats.

Carlson säger att ytterligare anpassningar kommer att göras framöver – men någon effekt på smittspridningen väntas inte ses än på ett tag.

Hög belastning på sjukvården

Socialminister Lena Hallengren (S) sa även att det är en fortsatt hög belastning på sjukvården.

– Nu vårdas lika många på iva som under andra vågen. Regioner har högre belastning än tidigare.

Även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström medverkade på pressträffen. Han pratade bland annat om hur EU planerar för framtiden, som att se till att ha vaccindoser för de kommande två åren för att ta höjd för mutationer.

– EU är på väg att teckna avtal för minst en miljard doser per år. Även om vaccinen kostar 150 till 200 kronor per dos är det väl värt pengarna att ligga steget före och att undvika framtida utbrott, säger Richard Bergström.

Lena Hallengren.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lena Hallengren.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE