Merkels saga är snart all – vem tar över CDU?

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2021-01-16

De tre kandidaterna som vill ta över ledarposten i CDU: Norbert Röttgen (t v), Armin Laschet (mitten) och Friedrich Merz (t h).

Angela Merkel satt på posten i arton år. Efterträdaren Annegret Kramp-Karrenbauer kastade in handduken efter bara fjorton månader.

Världens blickar riktas nu mot Berlin, där en ny CDU-ordförande ska väljas. Utgången är högst oviss – och därmed partiets framtida färdriktning.

En gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen – eller en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med...

Ja, på pappret är det det inte mycket som skiljer de tre kandidaterna i den kristdemokratiska ledarstriden åt. Men skenet bedrar, och vem som väljs till ny partiordförande efter förbundskanslerns mindre framgångsrika arvinge Annegret Kramp-Karrenbauer på lördagens CDU-stämma spelar stor roll för den politiska inriktningen i det parti som mer än något annat format efterkrigstidens Tyskland och i två decennier dominerats av Angela Merkel.

Vill fortsätta mittenkurs

Två av de tre kandidaterna – Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet och utrikespolitikern Norbert Röttgen – väntas fortsätta på Merkels mitteninriktade kurs om de skulle bli valda.

Laschet har troget stått vid kanslerns sida genom alla år. Han lyfter gärna fram sin regeringserfarenhet som ledare för Tysklands folkrikaste delstat, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Merkel har tidigare sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressens första dag på fredagen drog hon ännu en lans för mittenlinjen.

– Som ett folkparti i mitten söker vi lösningar som jämnar ut konflikter och främjar social sammanhållning, sade hon.

Inte Merkels favorit

Uttalandet tolkas av många som ett stöd för antingen Laschet eller Röttgen, som har en liknande profil, om än med tal om förnyelse och modernisering av det traditionstyngda partiet.

Att den tredje kandidaten, Friedrich Merz, inte är Merkels favorit är ingen hemlighet. Känslorna är ömsesidiga. Det har sin upprinnelse under åren efter millennieskiftet, då Merkel framgångsrikt röjde sin rival ur vägen genom att peta honom från posten som gruppledare i förbundsdagen.

Efter att några år senare ha hoppat av politiken gjorde Merz – något av Merkels antites både politiskt och personlighetsmässigt – karriär i näringslivet, bland annat hos den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock.

Gjorde comeback

Sextiofemåringen gjorde sedan comeback i samband med Merkels avgång från partitoppen 2018, men förlorade ledarstriden mot Kramp-Karrenbauer. Nu gör han ett nytt försök. Merz ligger med sin konservativa och företagsvänliga kurs bra till såväl hos CDU-väljarna som hos den tyska allmänheten.

Många företrädare i partidistrikten har däremot värjt sig mot hans stridslystna framtoning gentemot "partietablissemanget" och de medtävlande. Även vissa medieuttalanden ligger Merz i fatet, däribland att han på frågan om huruvida han skulle ha problem med en homosexuell förbundskansler svarade att han inte lägger sig i folks sexuella läggning "så länge inte barn är inblandade".

Ska enas med bayrare

I september håller Tyskland val. Den efterföljande regeringsbildningen markerar också slutet för Angela Merkels tid som kansler. Innan dess ska den CDU-ordförande som väljs vid lunchtid (formellt ska valet bekräftas med ett brevval, vars resultat tillkännages den 22 januari) enas med bayerska CSU om en gemensam kanslerskandidat.

Historiskt har denne, med två undantag, alltid varit CDU:s ledare. I höst kan det dock bli annorlunda, då CSU-ledaren Markus Söder är långt mer populär än någon av de tre CDU-kandidaterna.

Ordförandevalet sker vid lunchtid på lördagen.

De tre kandidaterna som vill ta över ledarposten i CDU: Norbert Röttgen (t v), Armin Laschet (mitten) och Friedrich Merz (t h).