Aftonbladets nyhetschef prisas för bok om klimatkrisen

Jonathan Jeppsson: Hoppet trubbar av vår krisinsikt

Publicerad 2021-06-16

Jonathan Jeppsson, nyhetschef på Aftonbladet, tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för sin bok ”Åtta steg mot avgrunden”.

För en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker, lyder juryns motivering.

– Det känns fantastiskt att kunna nå ut och beröra, säger han.

Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson är 2021 års pristagare av Natur och Kulturs debattbokspris för sin bok om klimatkrisen som gavs ut förra året. Priset tilldelas årligen författare till en svensk fackbok som ”bidrar till att fördjupa samhällsdebatten” och prissumman är 250 000 kr.

Boken är enligt juryn ”en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker – där inte hopp, men kanske mod kan skapa ljus igen.”

Hur känns det att ta emot priset?

– Det känns väldigt roligt. Och samtidigt på något sätt märkligt att en så kunnig jury tyckt att boken var värd ett så fint pris. Det ges ut så otroligt mycket böcker, så det känns fantastiskt att kunna nå ut och beröra.

Det mesta har ju handlat om coronapandemin det senaste året. Tror du att klimatkrisen kommer att hamna högre upp i nyhetsflödet i år? 

– Jag tror att coronakrisen på många sätt gynnat samtalet om klimatet. Vi har fått upp ögonen för hur sårbara vi är och hur hela världen hänger ihop. Samtidigt har vi börjat prata om statens roll i ett samhälle och vad som egentligen är individens okränkbara frihet. Plus att vi 2020 minskade utsläppen precis så mycket som krävs – nu måste vi bara återupprepa det.

Jonathan Jeppsson, här intervjuad av Greta Thunberg för en BBC-dokumentär.

Vilka är de viktigaste klimatfrågorna just nu enligt dig? 

– Det jag tycker är mest obehagligt är det som nu pågår i Arktis, med istäckets snabba avsmältning.

Vad kan var och en av oss göra för att dra vårt strå till stacken? 
– Massor. Vi måste börja ställa om våra liv, för att minimera vårt koldioxidutsläpp. Det är inte helt enkelt – och jag är absolut inte fri från skuld – men vi måste börja göra det.

Din bok målar en rätt mörk bild av vår framtid. Finns det inget hopp om att vi kan lösa klimatkrisen?
– Jo, det finns det, kanske. Men först måste vi inse hur otroligt stor utmaningen är och därefter agera. När vårt handlande ger resultat ska vi känna hopp. I dag är hoppet som en växt utan rötter. Och sådana vissnar ju rätt fort.

Med boken vill du befria läsaren från hoppet i klimatkrisen och få oss att inse hur illa det är ställt med vår planet. Varför vill du att vi ska tappa hoppet?!

– Därför att hoppet trubbar av vår krisinsikt, den enskilt viktigaste drivkraften till förändring. Hoppet får oss att tro att det vi hoppas på är fullt möjligt, även om chansen är minimal. Detta hindrar oss från att göra det som är nödvändigt.

Här kan du lyssna på podden Kurage där Jonathan Jeppsson samtalar med förra årets pristagare Anna Gustafsson.

Jonathan Jeppsson.