Nyheter

Finländsk satellit av trä ska skjutas upp i år

Av: 

TT

Måtten på den lilla satelliten i trä är bara 10x10x10 centimeter.

Måtten på den lilla satelliten i trä är bara 10x10x10 centimeter.

Foto: ESA/TT

NYHETER

En finländsk satellit gjord av plywood blir världens första av trä när den skjuts upp senare i år.

– Det är ett vackert föremål av traditionell nordisk design och enkelhet, säger Jari Mäkinen, som står bakom idén, till ESA.

Wisa Woodsat kommer knappast att bli ihågkommen för sin storlek. Med ynka tio gånger tio gånger tio centimeter klassas den som en nanosatellit. Det som är speciellt är att utsidan är gjord av plywood, med undantag för aluminiumhörn och en selfiepinne i metall.

Bakom idén står rymdjournalisten Jari Mäkinen, som funderade över varför materialet inte används i rymden. Efter ett lyckat experiment till stratosfären med en väderballong, blickade han högre upp och sökte rätt på samarbetspartners.

Solen förmörkar träet

Experterna är nyfikna på vad som händer med träet i rymden. Antagligen kommer det att bli mörkare när de ofiltrerade UV-strålarna från solen träffar panelerna.

– Grundmaterialet för plywood är björk och vi använder i princip samma sort som man kan hitta i en byggvaruhus eller som används i möbler, säger Samuli Nyman, chefstekniker vid Woodsat, till europeiska rymdstyrelsen ESA:s sajt.

Men satellitens plywood har behandlats i en värmevakuumkammare för att torka materialet och därefter har man lagt till ett tunt lager aluminiumoxid för att förhindra att träet ångar i rymden.

Tre experiment

Materialexperten Michelle Johnson vid Lockheed Martin Space, tror att plywood kan ha en framtid även utanför jorden.

– Det kan bli ett jättebra lågkostnadsalternativ till traditionella material och det är absolut möjligt efter rätt tester och modifieringar, säger hon till amerikanska NPR.

Woodsat ska skjutas upp i år, och förutom träet i sig så bär nanosatelliten även med sig utrustning för experiment. En trycksensor, en LED-skärm som får sin energiförsörjning från en speciell 3D-utskriven plastfilm och ett verktyg som ska mäta om träytorna och elektroniken släpper ifrån sig några ämnen i rymden ska tryckas in i kuben.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: