Ledsnade på jobbet – försökte mörda

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-10-07

Linköpings tingsrätt dömer mannen till åtta års fängelse för mordförsök. Arkivbild.

Den unge mannen körde på en för honom okänd person – sedan sprang han ut och högg honom 15 gånger med kniv.

Målet ska ha varit att få ett långt fängelsestraff. Nu döms mannen av Linköpings tingsrätt till åtta års fängelse för mordförsök.

Utled på sitt jobb som elektriker och "trött på livet i allmänhet" begav sig den nu 23-årige mannen ut på en närmare tre timmar lång jakt med sin firmabil efter någon att skada i Linköping den 13 juli i år.

Han ville inte attackera ett barn, en kvinna eller en gammal person. Egentligen kändes det fel att attackera vem som helst, men särskilt dessa grupper ville han undvika, har mannen sagt. Han ville dock ta ut sin ilska på någon genom att döda, och han ville få ett långt fängelsestraff, uppger mannen i förhör.

Högg i nacken

När 23-åringen väl hittade ett enligt honom lämpligt offer, en man i 40-årsåldern som var ute på en promenad i ett industriområde i Linköping, körde han på honom bakifrån med sin bil. Sedan klev han ur bilen och började hugga mannen, som då låg på magen på marken, med kniv. Han högg ett 15-tal gånger, mot nacken och bakhuvudet.

– Jag ska döda dig, har offret sagt att mannen skrek.

När 23-åringen begav sig därifrån tänkte han att mannen var död – men offrets skador var inte livshotande. Mannen fick snabbt hjälp och kunde föras till sjukhus. Enligt rättsutlåtandet var det endast "lyckliga omständigheter" som gjorde att utgången inte blev dödlig.

Backade från erkännande

23-åringen ringde sedan själv till polisen i Örebro, där han bor, och uppgav att han hade dödat en person.

Under huvudförhandlingen i tingsrätten har 23-åringen sedan backat från sitt uttalande om att han ville döda någon, utan i stället erkänt grov misshandel och i andra hand menat att det ska rubriceras som försök till dråp.

Tingsrätten anser dock att det hela är att bedöma som mordförsök. Straffet blir åtta års fängelse, där rätten i mildrande riktning beaktar att skadorna på offret inte var livshotande och att mannen angav sig själv.

23-åringen ska även betala 140 000 kronor i skadestånd till mannen han attackerade.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln