Stoppade terrorist med narvalsbete – benådas av drottningen

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

När en terrorist slog till i London i november gick morddömde Steven Gallant, 42, till handling.

Med en narvalsbete stoppade han fler attacker och motade bort terroristen.

Nu har drottning Elizabeth benådat den morddömde britten.

När Steven Gallant 2005 deltog i en brutal dödsmisshandel på brandmannen Barrie Jackson utanför en pub i Hull dömdes han till ett straff på minst 17 år i fängelse, utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Men hans hjälteinsats under en dagspermission vid förra höstens terrorattack i London har förändrat allt.

Både Steven Gallant och terroristen Usman Khan var på plats för att delta i samma seminarium för dömda brottslingar när Khan plötsligt drog fram två knivar.

Foto: KNS/KETTS NEWS

Två dödades

Han mördade två av organisatörerna bakom seminariet, Jack Merritt, 25, och Saskia Jones, 23, och ett tiotal personer skadades i attackerna.

Då beväpnade sig Gallant med en nästan två meter lång narvalsbete som satt som utsmycknad på en vägg i lokalen kallad Fishmongers Hall.

– Jag förstod att något var fel och kände att jag måste hjälpa till. Jag såg skadade personer. Khan stod i foajén med två stora knivar i händerna. Han var en uppenbar fara för alla, sa Gallant i ett uttalande efter händelsen, skriver The Guardian.

Foto: Polisen
Terroristen Usman Khan, 28.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från attentatet på London Bridge.

När terroristen motats ut på en bro i London kunde han oskadliggöras av polisen, och dog samtidigt av sina skador.

På brittiska regeringens inrådan har nu drottning Elizabeth låtit benåda 42-åringen. Straffet har förkortats med tio månader och han kommer att kunna ansöka om villkorlig frigivning i juni nästa år, enligt Mirror.

Ett beslut som backas upp av den mördade brandmannens familj, trots att dödsmisshandeln femton år tidigare varit så brutal att sjukvårdare inte kunnat hitta offrets mun vid upplivningsförsök.

– Jag har blandade känslor, men vad som hände på London Bridge visar att människor verkligen kan förändras, säger brandmannens son Jack, som bara var en liten pojke när pappan dödades.

Kan tänka sig träff

– Som jag ser det har Gallant nästan suttit av sin tid och om någon genomgår rehabilitering och förändras, vilket det verkar som han gjort, så tycker jag att det känns rätt.

Sonen har också öppnat för möjligheten att träffa Steven Gallant.

Senast Storbritanniens drottning benådade en dömd mördare var ungefär 25 år seadn då en den tidigare IRA-ledaren och polisinformatören Sean O’Callaghan släpptes fri, skriver Mirror.

Publicerad:

LÄS VIDARE