Danmark inför coronapass – ska visa om man är vaccinerad

Publicerad 2021-02-03

Danmark ska införa ett digitalt coronapass.

Passet ska visa om man är vaccinerad eller inte och ge tillgång till mycket av det vi saknar just nu.

– Vi är i behov att resa och i behov av att komma vidare i samhället, säger landets finansminister Morten Bødskov (S) vid en presskonferens.

Den danska regeringen har nu kommit överens med näringslivet om att införa ett digitalt coronapass som ska visa om man blivit vaccinerad mot covid-19. Det meddelade Danmarks regering på en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Med passet ska man kunna få tillgång till exempelvis restauranger, idrotts- och kulturevenemang, och det skulle även kunna användas vid tjänsteresor.

– Vi är i behov att resa och i behov att komma vidare i samhället, säger Morten Bødskov (S).

Välkommet besked

Coronapasset kommer öppna upp för många möjligheter, enligt Lars Sandahl Sørensen, direktör för Dansk industri. Tanken är att det ska användas under en lång tid framåt.

– Vi kommer att kunna använda coronapasset i många år framöver, säger han under morgonens presskonferens.

Enligt Brian Mikkelsen, administrativ direktör i Dansk Erhverv kommer passet gynna den danska ekonomin genom att samhället delvis kommer kunna öppna upp igen.

– Det är ett ljus i tunneln för många verksamheter både inom export och turistindustrin i landet, säger Brian Mikkelsen under morgonens pressträff.

Beskedet välkomnas även av Danmarks näringsliv, enligt danska TV2s näringslivskommentator Ole Krohn.

– Dansk industri och den danska handelskammaren har länge velat ha ett digitalt coronapass för att återuppta delar av samhället, skriver kanalen.

Då finns passet

Coronapasset förväntas vara på plats om tre till fyra månader. Dessförinnan ska det diskuteras hur passet rent praktiskt ska användas, beroende på hur coronasmittan ser ut, enligt t f finansminister Morten Bødskov.

– Det kommer att vara ett extra pass som man kan ha i sin mobiltelefon som ett bevis på att du har blivit vaccinerad, säger han och tillägger att det digitala coronapasset är en "extra trygghet" när Danmark ska öppna upp landet igen.

Danmark är tidigt ute med att införa den här typen av pass.

- Vi kan vara bland de första i världen som har det, och kan visa det för resten av världen, säger Morten Bødskov.

Redan i slutet av februari planeras även för en annan form av vaccinationsdokumentation i Danmark. Då ska det nämligen bli möjligt att se att man blivit färdigvaccinerad på en hemsida som drivs av den danska Sundhedsstyrelsen.

Alla ska vara vaccinerade i sommar

Tanken är att alla vuxna personer i Danmark som vill ska vara vaccinerade i slutet av juni i år.

Hittills har 189 148 danskar fått sin första vaccinationsdos, vilket motsvarar 3,24 procent av landets befolkning (cirka 5,8 miljoner).

93 746 danskar har fått båda doserna och räknas som färdigvaccinerade. Motsvarande siffra för Sverige är 28 279.

Norskt pass önskas också

Efter Danmarks besked om ett så kallat coronapass meddelar norska näringslivets huvudorganisation att de önskar se ett coronapass även i Norge, skriver VG.

Enligt tidningen för organisationen en dialog med norska myndigheter om det nu.

– Det här är upplyftande nyheter, och vi behöver positiva nyheter nu. Vi har en dialog med myndigheterna om ett norskt vaccinpass just nu, säger Ole Erik Almid, vd för norskt näringsliv.

Inget besked i Sverige än

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten om eventuella coronapass i Sverige. Myndigheten meddelar att de inte finns tillgängliga för frågor i dag.

<div data-tipser-pid="600fece85933230001b0bef1" data-tipser-view="compact"></div>

ANNONS