Åklagaren besviken på straff efter mordbrand på minkfarm

Publicerad 2021-01-28

Två unga män döms för mordbrand mot en nedlagd minkfarm i Sölvesborg.

Åklagaren är nöjd med att rätten höll med om att ekofascism varit ett motiv – men är besviken på att påföljden inte blev fängelse.

– Det ger inte ett jättestarkt signalvärde tycker jag, säger Henrik Olin.

En 19-årig och en 20-årig man döms för mordbrand, mindre allvarligt brott, efter att ha startat en brand på en nedlagd minkfarm i Sölvesborg i oktober 2019.

Åtalet är det första som enligt Säpo och åklagare kan kopplas till våldsbejakande ekofascism. En motivbild som tingsrätten till viss del håller med om.

– Det är tillfredsställande att tingsrätten faktiskt skriver i domen – i allafall beträffande den ena av de dömda – att det ideologiska syftet med brottet får betydelse när man bedömer straffvärdet, säger Henrik Olin, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Hade yrkat på fängelse

Nacka tingsrätt anser att 19-åringen haft ett tydligare syfte än 20-åringen att genom branden “inspirera till ytterligare våldsanvändning av andra ekofascistiska sympatisörer”, och också varit pådrivande i planeringen och utförandet.

19-åringen var å andra sidan under 18 år gammal när händelserna ägde rum under hösten 2019. Påföljden blir villkorlig dom och 120 dagsböter om 50 kronor, vilket innebär 6 000 kronor. 20-åringen döms enbart till villkorlig dom.

– Jag yrkade på att båda skulle dömas till fängelse, i runt ett år, trots sin ungdom. Det grundar sig i att bedömningen skulle vara att det här rör sig av mordbrand av normalgraden, säger Henrik Olin.

Chattade om attentat mot abortklinik

De dömda ska även betala 132 000 kronor i skadestånd.

– Om de hade varit över 21 år skulle de sannolikt ha dömts till fängelse, säger chefsrådmannen Olof Wetterqvist i en skriftlig kommentar.

Av förundersökningen framgår att ungdomarna chattat med varandra om fler tänkbara attentat. Utöver det som skedde på minkfarmen diskuterade de attentat mot en abortklinik, att mörda en invandrad man som begått sexbrott – och även domaren som i deras mening utdömt ett för lindrigt straff.

Poserade i SS-uniform

Ungdomarna har erkänt grov skadegörelse men nekat till mordbrand. Deras försvarare har slagit tillbaka mot att det funnits ekofascistiska motiv.

Det finns bilder i utredningen där 19-åringen poserar i SS-uniform. Under rättegången har han sagt att han tidigare haft nazistsympatier, och befunnit sig i online-kretsar där det finns en ”speciell jargong som rasistiska skämt är en del av”.

”Han skäms när han tänker tillbaka på händelsen på minkfarmen och vill lägga det hela bakom sig”, står det i domen.