Sökandet efter Mattias, 17: Hund markerade för död person

Uppdaterad 2021-05-20 | Publicerad 2021-05-19

Specialsökhund har återigen markerat för doft av död människa i ån Lagan.

Hunden hittade spår på samma plats som tidigare och polisen misstänker att det kan vara efter försvunne Mattias, 17.

– Det är det hetaste spåret vi har just nu, säger Hans Sjöberg, kommunpolis.

I dag återupptog polisen sökandet efter 17-årige Mattias Borg från Ljungby som har varit försvunnen sedan 5 december. I dagens eftersökningar ingick en patrull från polisregion Syd som hade med sig en hund som är utbildad i att söka efter döda personer i vatten. Polisen åkte ut med en båt i ån Lagan med hunden placerad på däck.

– De söker så långt upp som ovanför riksväg 25. Sedan åker de ner och söker vidare vid Replösabron, säger Hans Sjöberg, kommunpolis.

Hans Sjöberg, kommunpolis.

Markerade för människa

Efter lunch på onsdagen visade hunden att den hade gjort ett fynd. Den tog ögonkontakt med sin förare och sedan stod den helt stilla. Vilket är hundens sätt att markera för lukten av död person.

– Enligt min erfarenhet så tyder det på att det ligger något under vattenytan som är intressant, säger polisens hundförare Per, som inte vill uppge sitt efternamn.

Vad är hunden tränad på att visa signal för?

– Från båt är den tränad att markera för doften av avliden människa. Inte avlidet rådjur eller något sådant, säger Per.

Bara avliden människa?

– Ja, det är det han har visat i dag.

Det hetaste spåret

Hunden markerade flera gånger i ett område om cirka 70 meter i Lagan söder om Replösabron. Det är samma plats som den och andra sökhundar har markerat vid tidigare tillfällen.

– Hundarna har markerat sex gånger på samma område i Lagan. Det är det hetaste spåret vi har i nuläget, säger Hans Sjöberg, kommunpolis.

Polisen hade inte någon dykresurs på plats. Nästa steg blir är att ha ett möte med polisområdesledningen.

– Jag, lokalpolisområdes chef, grova brott och biträdande polisområdeschef för Kalmar -Kronoberg ska ha en sittning och diskutera om vad som eventuellt kan vara nästa steg, säger Hans Sjöberg.

Hans Sjöberg förklarar att han inte kan lova att dagens fynd leder till nya dykningar.

– Det är inte jag som bestämmer det, säger han.

”För mycket prestige”

Många frivilliga har varit engagerade i hitta 17-årige Mattias Borg. Hans mamma, Erika Borg, har också varit mycket engagerad i att försöka förstå vad som hänt hennes son. Hon har bland annat sett till att analysera en strumpa som frivilliga hittat.

Polisen kan inte lova att dagens fynd leder till nya dykningar.

Erika Borg har också uttryckt en oro för att polisen har låst sig vid tanken om att Mattias har råkat ut för en olycka.

– Jag är rädd att det har blivit lite för mycket prestige i detta. Att man kanske inte tar upp brottsutredningen igen – trots att det finns saker som behöver utredas. Jag hoppas verkligen inte att det är på det sättet, sa hon i en tidigare intervju.

Kommunpolis Hans Sjöberg menar att polisen har gjort många insatser för att hitta Mattias. Man har bland annat dykt över 45 timmar i Lagan. Samtidigt känner han en viss frustration över att man ännu inte fått något resultat.

– Det frustrerande. Det är polisens uppgift att hitta försvunna personer så det är klart att det är frustrerande. Vi vill inget hellre än att hitta Mattias.

Hunden markerade på samma plats där det markerats tidigare.