Flest nya smittade i Sydkorea sedan i mars

Susanna Persson Öste/TT

Publicerad 2020-11-26

Restriktionerna har skärpts i Sydkorea sedan antalet nya covidsmittade återigen har nått samma nivåer som i våras.

Den tredje vågen av covid-19 har dragit in över Sydkorea. Landet rapporterar på torsdagen 583 nya bekräftade fall, vilket är den högsta dygnssiffran sedan i början av mars.

Farten på smittspridningen har accelererat den senaste tiden och regeringen återinförde tidigare i veckan restriktioner i huvudstaden Seoul och dess omkringliggande regioner.

Sydkorea drabbades av den första covidvågen i slutet av februari, då smittan snabbt började spridas hos en religiös sekt. En andra våg dök upp i augusti. Den tredje och senaste vågen tycks vara annorlunda eftersom den har drivits på av flera mindre utbrott i det tätbefolkade huvudstadsområdet, enligt hälsoministern.

– Särskilt är smittspridningen i de yngre generationerna något utöver det vanliga, säger hälsominister Park Neung-Hoo.

– Smittan dyker upp i vardagliga situationer, som familjeträffar och informella sammankomster, vilket gör det svårt för regeringen att vidta förebyggande åtgärder, säger utbildningsminister Yoo Eun-Hae.

Sydkoreas huvudsakliga taktik i kampen mot pandemin har hittills varit omfattande tester och smittspårning för att fort slå ner begynnande utbrott, utan att behöva införa allt för strikta restriktioner.

De nya restriktionerna innebär bland annat att barer och nattklubbar hålls stängda och att restauranger måste stänga sina serveringar senast klockan 21. Besöksantalet vid religiösa möten och sportevenemang har även begränsats.

Hittills har Sydkorea haft drygt 32 000 bekräftade fall av covid-19 och 515 personer har avlidit med sjukdomen.