Ändring försvårar för extrajobb inom vården: ”Blir drabbad själv”

Publicerad 2020-12-19

Många studenter arbetar extra inom vården.
Nu är många oroliga eftersom regeringen inte kommer med något besked om fribeloppet.
– Räknar med att jag ändå kommer behöva gå in och jobba under jul- och nyårshelgen, säger Malin Sjögran som arbetar på barnakuten i Lund.

Undersköterskan Malin Sjögran.

I mars i år beslutade regeringen att slopa fribeloppet, hur mycket man får tjäna och samtidigt få studielån, under 2020. Det för att studenter bland annat skulle kunna gå in och arbeta i den hårt ansatta sjukvården.

Men regeringen har inte kommit med något besked om vad som händer under nästa år, och därför räknar CSN med att gå tillbaka till tidigare nivåer. Under 2019 fick man tjäna cirka 7 500 kronor i månaden, samtidigt som man studerade på heltid, och fortfarande få ta ett helt studielån.

Malin Sjögran utbildar sig till sjuksköterska och arbetar samtidigt extra som undersköterska på barnakuten i Lund. Hon har tidigare varit tjänstledig på 80 procent och arbetat 20 procent samtidigt som hon studerar, men har under året kunnat hoppa in mer än vanligt tack vare att fribeloppet slopades.

– Annars hade jag inte kunnat jobbat så mycket under sommaren och hösten och stöttat mina kollegor. Vi har haft en del sjukbortfall och vabb och vissa kollegor har gått till covid-avdelningar, då har man fått täcka upp för dem, säger hon.

CSN utgår från gamla regler

Men hur det blir efter årsskiftet är fortfarande oklart, och eftersom det inte kommit några nya besked från regeringen så utgår CSN från att de gamla reglerna gäller. Så här skriver de på sin hemsida:

“Det finns inga andra beslut tagna än att de ordinarie reglerna gäller under 2021. Vissa riksdagspartier har lyft frågan om att ändra fribeloppet även under 2021, men eftersom inget annat är beslutat så utgår CSN från de ordinarie reglerna för fribeloppet.”

Inget regeringsbesked

Från regeringens håll är det fortsatt tyst, trots att det bara är ett par veckor kvar till det nya året. Ansvarig minister Matilda Ernkrans (S), som är minister för högre utbildning och forskning, hälsar via sin pressekreterare i ett skriftligt svar till Aftonbladet att man ännu inte har fatt nåot beslut.

– Slopandet av fribeloppet var en tillfällig åtgärd under 2020. Just nu analyseras effekterna av den åtgärden, och jag har ännu inget annat besked för 2021, säger hon.

Matilda Ernkrans.

Hoppar in över jul- och nyårshelgen

Men för undersköterskan Malin Sjögran, och andra personer i hennes situation, börjar det bli bråttom med att veta vad som händer med fribeloppet nästa år, eftersom många får årets decemberlön utbetald i januari nästa år. Och hon önskar att fribeloppet slopas även nästa år.

– Jag tycker att det är ett måste att man tar bort det för att kunna ta till vara på alla som kan gå in och jobba i vården. Barnen slutar inte vara sjuka och komma in till barnakuten bara för att jag inte kan gå in och jobba. Jag räknar ändå med att jag kommer behöva gå in och jobba under jul- och nyårshelgen, men jag önskar man kunde göra det utan att man blir drabbad själv. Då kan man ju bli återbetalningsskyldig.

CSN utgår från gamla regler.