PRO:s krav på Löfven: ”Måste agera nu”

Uppdaterad 2016-12-14 | Publicerad 2016-12-13

Allt fler pensionärer riskerar fattigdom.

Nu kräver Sveriges pensionärsorganisationer krafttag.

– Med dagens pensionssystem kommer pensionsnivåerna att krypa ner mot ca 40 procent av slutlönen, skriver PRO till regeringen.

Andelen personer över 65 som riskerar fattigdom har ökat kraftigt i Sverige de ­senaste tio åren, från 10 till 18 procent. Det är högre än för EU i genomsnitt. Totalt handlar det om 355 000 personer.

De nya siffrorna presenteras av EU:s statistikmyndighet Eurostat. De visar hur ­situationen för svenska pensionärer försämrats.

De flesta är kvinnor

Bland pensionärer över 75 år har andelen, som riskerar fattigdom, ökat till hela 25 procent.

De flesta svenska fattigpensionärer är ensamstående kvinnor.

Statistiken från Eurostat har väckt häftiga reaktioner bland Sveriges pensionärsorganisationer. Både SPF ­Seniorerna och PRO har kritiserat dagens system.

”Måste agera”

I ett öppet brev till regeringen kräver nu Pensionärernas riksorganisation, PRO, krafttag för att förbättra situationen för de sämst ställda pensionärerna:

”Medan utvecklingen i ­våra nordiska grannländer tycks ha vänt fortsätter Sverige åt fel håll. PRO kräver nu ett brett politiskt ansvar för att vända trenden. Regeringen och pensionsgruppen måste agera nu.”

Tar upp flera punkter

PRO föreslår bland annat att bostadstillägget höjs så att det täcker hundra procent av en hyreskostnad på upp till 7 000 kronor i månaden.

PRO föreslår också att:

Bromsen i pensions­systemet slopas.

Grunden för uppräkning av garantipensionen ändras så att den kan höjas snabbare.

Arvsvinsterna (pensionskapitalet efter de som dör) ska delas av de med sämst inkomster.

Alla ska ges ett högre grundskydd än i dag.

”Med dagens pensionssystem kommer pensions­nivåerna att krypa ner mot ca 40 procent av slutlönen enligt Pensionsmyndig­hetens beräkningar. Därför uppmanar nu PRO stats­ministern att agera. Det är dags att de fem partierna bakom pensionsuppgörelsen startar en reformering av det svenska pensionssystemet”, skriver PRO:s ­ordförande Christina Tallberg i brevet.


LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.