Hög smitta på äldreboenden – men milda symptom

TT

Publicerad 2022-01-29

Den största konsekvensen av smittan är att de äldre måste isolera sig och missar sociala aktiviteter, säger Heikki Syrjäpalo, avdelningschef för särskilda boenden i Uppsala. Arkivbild.

Antalet covidsmittade på äldreboenden är rekordstort just nu, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. I torsdags var nästan 1 500 personer på särskilda boenden bekräftat smittade, men flera boenden som Ekot talat med vittnar om att det är få som blir allvarligt sjuka.

– Det kanske låter allvarligt men samtidigt ser vi att de äldre som testas positivt är inte allvarligt sjuka, de har kanske en hosta, de har en snuva. Så det är stor skillnad jämfört med situationen som var för ett par år sedan, säger Heikki Syrjäpalo, avdelningschef för särskilda boenden i Uppsala, till radion.

Ingen av de covidsmittade har behövt skickas till sjukhus de senaste veckorna, enligt Syrjäpalo, och många är helt symptomfria. De allra flesta har fått tre doser vaccin.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, framhåller även hon att de flesta verkar ha milda symptom.

– Men med tanke på att det är många som är smittade finns också en risk att det i den här gruppen kommer vara ett antal som får svår sjukdom och där det här kan bli riktigt allvarligt, säger hon.