Turkiets Erdogan upprepar krav på Sverige

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2022-06-23 | Publicerad 2022-06-15

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet står fast vid sin hållning om att motsätta sig Sverige och Finland som Natomedlemmar om inte de båda länderna genomför ”verkliga åtgärder”.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har träffat sin turkiske kollega – men håller tyst om utvecklingen.

Följ ämnen
Nato

Hultqvist är fåordig om utvecklingen kring Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

– Det pågår en process med Turkiet och vi får återkomma när den processen är fullföljd. Vår ambition är att naturligtvis att lösa det här, säger Hultqvist efter att ha deltagit i en arbetsmiddag med sina kollegor från Natoländerna i Bryssel på onsdagen.

Det senaste budskapet från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hade då meddelats via den turkiska regeringstidningen Daily Sabah och i en uppdaterad debattartikel i brittiska The Economist. Erdogan och styrande AKP diskuterade Natos framtid i ett möte med AKP:s parlamentsgrupp på onsdagen, rapporterar turkiska medier.

Kräver svar?

Samtidigt säger utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att Ankara uppskattar Natochefen Jens Stoltenbergs försök att ta upp säkerhetsfrågor som rör Turkiet. De två talade i telefon på tisdagen.

President Erdogan hänvisar åter till frågan om den av EU terrorstämplade organisationen PKK och den kurdiska YPG-milisen i Syrien.

Erdogan säger att terroristorganisationer kan verka fritt i Sverige. Turkiets president kräver ett skriftligt svar från Sverige och Finland på ett formellt brev om frågan som sänts från Ankara.

”Bra samtal”

Peter Hultqvist vill dock inte kommentera frågan.

– Jag går inte in på vad som har hänt. Det här är en dialog som vi har med Turkiet och jag är beredd att kommentera när vi är färdiga med arbetet, säger försvarsministern.

I samband med Natomötet träffade han sin turkiske kollega på onsdagen. Fast vad resultatet blev håller han för sig själv.

– Självklart har jag pratat med Turkiets försvarsminister och vi hade som jag tycker ett bra och konstruktivt samtal, men jag tänker inte kommentera vad det samtalet innehöll, säger Hultqvist i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln